Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 70 litara, u njemu držim japanke i koralne ribice, u njemu je bio i jedan borac ali je uginuo, odjednom su počela da mu trunu peraja i uginuo je za jedan dan. Plašeći se za zdravlje ostalih ribica, promenila sam svu vodu iz akvarijuma i nedelju dana posle toga sve je bilo uredu. Dok prošle nedelje se nije pojavilo neko zamućenje, tačnije kao nekakva sluzava masa, u početku se nalazila samo na kamenčićima i steni na pozadini akvarijuma, ali potom se proširila i na pesak i staklo, zahvatila je čitavo dno akvarijuma i ribe su isplivale na površinu. Pošto je to sluzava masa pomislila sam da se radi sigurno o nekim algama (silikatnom ili Cyanophyta).

Bila sam do vašeg centra i jedan od vaših prodavaca mi je rekao da sam u pravu i da kupim algizit. Kupila, stavila u vodu (po propisima) i u roku od jedne minute uginule su mi četiri japanke, sva sreća pa sam stigla da spasim ostatak. Ispraznila sam vodu iz akvarijuma, detaljno ga oprala (pesak, školjke, sve), sve vratila i ponovo se pojavio isti problem. Molim Vas da mi pomognete!
Unapred zahvalna, Dragana

O: U idealnim okolnostima – dobrim uslovima, ishrani baziranoj na različitoj hrani, nepretrpanom akvarijumu i okolini koja ne izaziva stres – vrlo se retko pojavljuju bolesti kod riba. Obično će se ribe razboleti samo kad nešto u okolini nije u redu, ili kad se dodaje nova riba u akvarijum. Zdrave ribe po pravilu imaju jak imunološki sistem i sposobne su se odupreti mnogim patogenima, ali, ukoliko stres oslabi ribu, ona postaje prijemčivija na bolesti. Postoji nekoliko uslova, uključujući ne žive i žive faktore koji mogu dovesti ribu u stanje stresa.

Promene koje ste opisali, a događale su se na borcu, su verovatno uzrokovane bakterijama. Bakterijsko raspadanje peraja je često posledica lošeg kvaliteta vode i higijene iako nije i jedini uzrok. Peraje borca su zbog svoje anatomske građe vrlo osetljive kada su u pitanju mehanička oštećenja kod kojih često dolazi do sekundarnih bakterijskih infekcija.

Prva i osnovna greška je izmena kompletne vode iz akvarijuma. Iz Vašeg maila nije moguće zaključiti da li u akvarijumu imate filter koji veoma doprinosi kvalitetu vode. U svakom slučaju izmene vode se rade postepeno u različitim omerima zavisno od potrebe. To može biti 30% vode jednom u 14 dana kada se radi o stabilnom akvarijumu sa potrebnom opremom (filter, grejač, vazdušna pumpa, rasveta), ili nešto češće ako akvarijum nema opreme. Učestalost izmena vode zavisi i od broja riba u akvarijumu, količini i kvalitetu hrane, temperaturi vode i sl. Postoje slučajevi kada je potrebno menjati veće količine vode, ali samo u ekstremnim slučajevima to može biti više od 50% vode u jednom danu. Izmenom kompletne vode, a pri tom nadolivanje nepripremljene vode može uzrokovati više štete nego koristi. Iz Vašeg maila je vidljivo da ste u kratkom roku dva puta zamenili kompletnu vodu. Na taj način ste neposredno "ubili" sve pozitivne bakterije koje su zaslužne za kvalitet filtracije. Kada ste pri tom još i oprali pesak, školjke i ostalo dobili ste "sterilan akvarijum" koji nije u stanju preraditi organski otpad koji ribe proizvode zbog nedostatka  spomenutih "pozitivnih bakterija". Nakon prvog punjenja akvarijuma vodom ili pri kompletnoj izmeni vode u akvarijumu potrebno je da isti radi minimalno 14 dana bez riba kako bi se "zaciklirao" odnosno to je vreme u kojem se razvijaju kolonije bakterija zaslužnih za filtraciju. Naseljavanjem riba u "nezaciklirani" akvarijum je veliki stres za ribe zbog velike količine toksičnih spojeva koje akvarijum ne može preraditi jer za to nije biološki spreman.

Po simptomima koje ste opisali moguće je da se radi o Cijanobakterijama. Cijanobakterije, zavisno od vrste, izlučuju više ili manje sluzi, pa ih zovemo i sluzave "alge".  Među cijanobakterijama nalazimo i prave "trovačice" (npr. Microcystis aeruginosa, Anabaena flos aquae...) – za sopstvenu odbranu proizvode i izlučuju toksine: hepatotoksine i neurotoksine (alkaloidi saksitoksin, anatoksin, mikrocistin...to su snažni neuromuskularni otrovi). U slučaju masovnog razmnožavanja ("vodeni cvet"), uzrokuju trovanje riba, a toksične su i za ljude (alrgija, dermatitis, proliv, grčevi mišića). Neke od "trovačica" izazivaju kod riba sterilitet, smanjenje imuniteta ili oštećenja unutrašnjih organa (npr. Mycrocystis aeruginosa uzrokuje hemoragiju i nekrozu jetre). Na žalost Algizit i slični dodaci koji se koriste u borbi sa algama nisu efikasni u slučaju cijanobakterija, tu pomaže isključivo terapija antibioticima (eritromicin).

Vrlo je čudno da su ribe počele uginjavati 1 minut nakon stavljanja Algizita (pretpostavljam da se radi o Tetrinom preparatu). Toliko vremena nije dovoljno da se aktivna materija iz preparata proširi po akvarijumu, a kamoli da još u isto vreme prouzrokuje toliku štetu da ribe uginjavaju. Postoji mogućnost da aktivna materija preparata u kombinaciji sa algama trovačicama (gore opisano) čini vrlo jake otrove ali to je malo verovatno i iz moje pozicije nije moguće postaviti ispravnu diagnozu.

S obzirom da niste naveli koju opremu posedujete, a i bez obzira na to, potrebno je napraviti hemijsku analizu vode. Po opisu, osim osnovnih parametara (pH, GH, KH), potrebno je testirati i silikate, fosfate, gvoždje i sl. kako bi se utvrdilo šta je "pravi" uzrok problema i onda ciljano krenulo sa ispravljanjem i poboljšanjem kvaliteta vode. Naravno, ovo nije efikasno u Vašem slučaju jer ste već dva puta izmenili vodu. Kako se problem ponovno javio moguće je da bi rezultati testiranja ipak bili "pozitivni / negativni" i pružili nam uvid u to šta se zaista događa.

Dakle, svakako je potrebno akvarijum ponovno zaciklirati (ne stavljati ribe u akvarijum minimalno 14 dana), a pre toga svu opremu dezinfikovati (pesak, filter, staklo...), te koristiti potpuno nove filter materijale kako se korištenjem starih ne bi prenele spore ili slični razvojni oblici toga što već uzrokuje probleme.

Na žalost bez hemijske analize i ostalih detaljnjih opisa nisam u mogućnosti ponuditi precizniji odgovor.