Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mi uskoro treba da dobijemo mačku, ali se pitamo kakvog uticaja će imati mačja dlaka, jer živimo u stanu, a jedan član naše porodice ima astmu. Naš doktor je rekao da mačka ne bi bila pametan izbor, ali mi se pitamo zbog čega je to: da li je zbog mačje dlake ili nečega drugog? Dejana

O: Bronhije nekih ljudi su preosetljive na izvesne faktore iz čovekove okoline. Izlaganje tim pokretačima dovodi do sužavanja disajnih puteva usled grčenja glatkih mišića. Dolazi  do otoka zida bronhija i povećano je stvaranje guste sluzi koja u obliku sluznih čepova još više sužava disajne puteve.

Sve su to znaci upale – inflamacije u disajnim putevima. U toku napada, bronhijalni mišići se grče i vazduh se zadržava u alveolama. Alergeni su materije koje se nalaze u spoljasnjoj sredini i kod astmatičara izazivaju navedene probleme. Alergene u spoljašnjoj sredini ne možemo kontrolisati, ali zato alergene u zatvorenom prostoru, tj. stanu možemo. Najčešći alergeni u zatvorenom protoru su: grinje iz prašine, životinjske dlake, insekti, naročito buba - švabe i spore buđi.

Alergeni životinja predstavljaju čest uzročnik astme. Krzno životinja obično ne prouzrokuje alergijske reakcije ali supstance iz pljuvačke životinja, urina, izmeta ili sekreta kože izazivaju alergiju. Ove supstance se osuše i u obliku fine prašine dospevaju u disajne puteve i pokreću reakciju. Bilo koja domaća životinja može izazvati problem, ali najčešće su to pas i mačka, jer se najčešće drže kao kućni ljubimci.

Moja preporuka je da ipak ne uzimate mačku kao kućnog ljubimca. Jedina alternativa je da imate životinju koja može boraviti u dvorištu i koja neće imati pristup kući, jer je potrebno više meseci da nestanu alergeni iz kuće u kojoj je boravila životinja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak