Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca ima oko 9 meseci i mnogo voli da jede čokoladu. Čuli smo da to nije dobro za njeno zdravlje te izbegavamo da joj dajemo, pa je ona čak i krade. Volela bih da znam da li je to zaista i na koji način štetno. Magdalena

O: Crna čokolada sadrži biljne proteine, kakao buter, lipide, mleko (u prahu), kalcijum, kakao masu, kalijum, magnezijum, fosfor. Kakao zrno ima veliku energetsku vrednost. Sadrži i alkaloide, teobromin, koji stimuliše bubrege i kofein, koji stimuliše mozak. Čokolada sadrži četvrtinu količine kofeina koji se nalazi u jednoj šolji kafe.

Mnoge od mačaka zavole "ljudsku hranu", poput hleba, pomfrita, pice, supe od paradajza, palačinki, maslina i dr. Mnoštvo "ljudske hrane" nije dobro za mačke -  čokolada, recimo, može biti pogubna za mačku zbog prisustva teobromina, mada će retko koja mačka jesti čokoladu (kao što to čini Vaša mačka ).

Nikada ne treba izgubiti iz vida da je mačka mesojed i da joj je potrebna ishrana mesom, jer one nisu sposobne da svare i prihvate hranljive sastojke iz većine biljnih hraniva. Zbog toga je najbolje da koristite gotovu hranu za mačke (dehidriranu - granule i vlažnu - konzerve i prelive ), koja je pravilno izbalansirana u pogledu hranljivih materija i predstavlja kvalitetan i zdrav obrok za Vašeg ljubimca.

Teobromin deluje ekscitirajuće na centralni nervni sistem, prouzrokuje porast krvnog pritiska, stimuliše rad kardiovaskularnog sistema, izaziva mučninu i povraćanje.
 
Ne sadrže sve čokolade istu količinu teobromina, tako one za kuvanje sadrže 8 - 10 puta više teobromina od mlečnih čokolada. Bele čokolade ga sadrže samo u tragovima.

Dakle, u zavisnosti od vrste i količine čokolade mogu se razviti različiti znaci trovanja teobrominom, a to su: ekscitacija, nemir, drhtanje, povraćanje, proliv, grčenje mišića, gubitak svesti.

U prodavnicama specijalizovanim za prodaju hrane za kućne ljubimce mogu da se kupe neškodljive poslastice za kućne ljubimce (npr. čokolada za pse iz koje je odstranjen teobromin) i mnoge poslastice za mačke, pa bih vam savetovala da Vašeg ljubimca počastite nekom od njih.

OZNAKE: