Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molim vas da mi pomognete oko izabora hrane. Imam odraslu kuju Argentinske doge od dve godine koja je skoro uparena pa me zanima koja je najbolja hrana za nju. I imam jednu mladu od 9 meseci koju bi hteo da hranim Royal Caninom pa bi vas zamolio da mi preporučite sa kojim da je hranim. Unapred zahvalan, Nenad

O: U periodu graviditeta posebnu pažnju treba posvetiti  ishrani kuja. U ovom periodu ishranu bi trebalo kontrolisano pojačati  ali ne tako da pregojite kuju. Hrana mora biti obogaćena mineralima i vitaminima. Poslednja trećina graviditeta je posebno važna sa aspekta ishrane.

U tom periodu se potrebe  skotnih kuja za hranljivim materijama povečavaju za 30 - 40%. Ishrana u poslednjoj trećini graviditeta (nakon 40. dana graviditeta) trebalo bi sadržati veći procenat proteina. Potrebe za kalcijumom su takođe povećane ali ne znatno kao u periodu laktacije. 1-2 dana pred partus se smanjuje količina hrane.

Period laktacije nakon partusa zahteva takođe povećane potrebe za hranljivim materijama i do 100%. Najveći deo kalcijuma kuja u laktaciji gubi putem mleka pa se i taj nedostatak mora nadoknaditi.

Kako bi sve ovo postogli moja preporuka je da kuju hranite gotovim hranama premium ili superpremium programa za kuje u graviditetu i laktaciji, npr. Alleva - High Energy H/P, Royal Canin - Starter; Eukanuba - working & endurance, itd.

Royal canin je odličan izbor za mladog psa od 9 meseci. Trebalo bi da koristite Royal canin Junior, a u zavisnosti od kategorije psa (da li je pas male, srednje ili gigantske rase) - mini / medium / maxi / giant Junior za datu kategoriju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak