Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 3 godine. Nije stalno u kući, uglavnom bude negde napolju. Ima nedelju dana da su mu se pojavile kraste na glavi. Stalno se češe, koža je zadebljala, krastava i crvena, bez perutanja. Lice, oko očiju, sve je zahvaćeno i širi se gornjom linijom ka vratu. Pod prstima se osete kraste ispod dlake. Ostali delovi tela su  dobro. Dlaka nigde nije otpala. Dobro jede, nema promena raspoloženja.
Srdačan pozdrav,
Marijana

O: Kožna oboljenja mogu biti izazvana različitim uzrocima.

Uzroci mogu biti spoljašnji ili unutrašnji (dermatološki problemi kao posledica postojećeg sistemskog oboljenja).

U spoljašnje faktore spadaju fizički ili hemijski iritanti, alergeni, trauma, bakterijski, gljivični, parazitski, virusni. Unutrašnji faktori su najčešće hormonske prirode (hipotireoidizam), ali može biti i posledica sistemskog oboljenja, autoimunih bolesti kao i naslednog faktora.

Dejstvom negativnih činilaca dolazi do zapaljenja kože (dermatitis). Dermatitis se manifestuje svrabom, lizanjem promenjenog mesta na koži, pojavom eritema, alopecije, neprijatnog mirisa i hiperpigmentacije. Promene na koži mogu biti lokalizovane ili generalizovane.

Kod mačaka se u predelu vrata, glave i leđa najčešće javljaju kraste vezane za alergiju na ujed buve. Dermatološke manifestacije nastaju kao posledica dejstva alergena iz pljuvačke buve. U početku se na koži zapaze papule, koje se vremenom pretvore u kraste.

Alergija na pljuvačku buve je veoma česta. U slučaju Vaše mačke verovatno se radi o tom uzročniku. Životinje koje nisu hipersenzibilne pokazuju tek diskretnu reakciju na ujed buve, čak i bez češanja, dok sa druge strane kod hipersenzitivnih, reakcija može biti veoma burna. U tom slučaju životinja je osetljiva na pljuvčku koju buva mora da luči tokom sisanja krvi, jer ona ima antikoagulacijsku ulogu. U njenoj pljuvački se nalaze  proteini koji su odgovorni za podsticanje imunog sistema. Alergije se manifestuju intenzivnim svrabom, koji tera životinju da konstantno češe određene delove kože, čime dovodi do njenog oštećenja. Javljaju se kraste, opadanje dlake, perutanje, kao i konstantan nemir životinje. Ovakve alergijske manifestacije dalje mogu biti komplikovane bakterijskim dermatitisom. Za pojavu intenzivnih simptoma, nije presudna količina buva na životinji. Dovoljan je jedan ujed buve da pokrene alergijsku reakciju. Otklanjanjem buva sa životinje, primenom preparata protiv buva, uglavnom dolazi do sanacije procesa. Nekada je potrebno primeniti sistemsku ili lokalnu terapiju. Potrebno je neko vreme da bi se povukli simptomi na koži.

Preporučila bih Vam da u periodu oporavaka mace koristite kvalitetnu hranu koja podmiruje sve nutritivne zahteve organizma. U našoj ponudi možete naći veliki izbor ovakvih hrana, a iz ponude bih posebno izdvojila Brit Care / Long Hair - hipoalergenu hranu koja je namenjena dugodlakim macama kao i onima koje imaju problema sa krznom.

Pored hrane, oporavak kože možete podstaći dodavanjem preparata koji su bogati vitaminima B grupe, esencijalnim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 nezasićenim masnim kiselnama (Viacutan Plus, Feli Derm, Biotin, Derm Caps, itd). Preporučujem Vam da mace uvek budu pod zaštitom od buva (Frontline, Advantage - Bayer i sl.).

Dijagnoza dermatoloških oboljenja se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i specijalnih metoda pregleda (skarifikat kože, biopsija, bris kože uzet radi mikrobioloških ispitivanja).

Neophodno je da odvedete macu kod veterinara, jer se konkretna dijagnoza može dobiti samo nakon pregleda životinje.

OZNAKE: