Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo ženku šar peja staru godinu dana. Otkako je napunila 3 meseca vodimo je i pustamo u park sa ostalim psima. Bila je vrlo druželjubiva. Nakon nekoliko meseci imala je problema sa očima, uz to i teranje, pa neko vreme je izlazila samo u šetnje. Sada kada je izvedemo napada svaku ženku i vrlo je agresivna prema njima, a prema ljudima, čak i prema strancima je divna i mazna. U čemu je problem? Kako možemo to da rešimo? Milica
O: Agresivno ponašanje prema drugim psima je uobičajeno u uzrastu od 1-4 godine kada psi polno i fizički sazrevaju uz postavljanje pseće hijerarhije, pa dolazi do sukoba između istopolnih jedinki (ženki) zbog dominacije u grupi.

Vlasnik mora uočiti koji znakovi se javljaju prethodnom ispadu agresije od strane njegovog ljubimca pa ih preduhitriti privlačeći pažnju psa komandom („idemo“, „trči“...), zvukom (npr. zvuk najdraže igračke, klikeri za trening), ponuditi mu poslasticu... I vlasnik i pas moraju što više da se druže s drugim vlasnicima i njihovim psima, da pronaću u blizini "prijatelje", odnosno pse koji ne izazivaju agresivnost Vašeg psa (pas drugog pola, stariji pas, veći ili manji pas). Nema "leka" koji bi odmah pomogao u izmeni ponašanja, već svakodnevnim treningom, dugim šetnjama i igrama, a u obzir dolazi i sterilizacija, jer na taj način trajno utičemo na promenu nepoželjnog ponašanja psa.

O prednostima sterilizacije pisala je koleginica Marija Tetkić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Prednost sterilizacije.

Ne zaboravite, kada se dođe do sukoba pasa, ne smete lično ulaziti u sukob i previše se približavati jer psi tada ne primećuju niti razlikuju (zbog nabujanog besa, odbrane) ruku vlasnika i tada najčešće dolazi do povreda ljudi ugrizom. Borbu ili sukob pasa mogu prekinuti samo iskusni vlasnici (posebni zahvati u području grla psa, držanje pasa dok ne popusti zagriz, širenje gubice pasa i drugo). Neiskusni vlasnici mogu koristiti sprejeve (na bazi bibera) koji se prskaju u smeru njuške psa napadača, polivanjem hladnom vodom pasa u borbi i drugo.

Predlažem Vam da potražite pomoć osoba stručnih za odgoj pasa.

Dodatne informacije o dresuri agresivnog možete pročitati u prethodno napisanim odgovorima na ovu temu: Dresura agresivnog psa i Agresivan pas.

OZNAKE: