Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Šta da se radi kad majka počne da muči male? Pozdrav, Daria
O: Kuje su vrlo brižne majke koje puno strpljenja i pažnje posvećuju mladuncima i s vremenom postaju i pravi roditelj. Iako se štenci rađaju s instinktom pripadnosti čoporu, ponašanje će naučiti od majke gledajući je, oponašajući je i pokoravajući joj se. To znači npr. da će kuja svoje stasale mladunce koji postanu previše razigrani ukoriti režanjem ili čak kontrolisanim ugrizom. U svim svojim postupcima kuje nikad ne preteraju pa im u tim situacijama štence možete prepustiti s poverenjem.

Drugi činioci koji mogu biti uzrok ovakvom ponašanju su stvarna infestacija legla buvama ili otpor majke koja štencima ne dopušta dojenje jer su im zubići izrasli i grizu je. Zbog toga bi bilo najbolje da omogućite temeljan veterinarski pregled kako majke tako i čitavog legla.

Neprimereno ili neprihvatljivo ponašanje koje upućuje na agresiju koja bi mogla ugroziti štence za očekivati je neposredno po okotu kod nezrelih, prerano parenih kuja koje su emocionalno nepripremljene za ovakva stanja. Međutim, i kod njih su nakon mesec dana svi postupci ipak u okvirima očekivanih. 

Ukoliko je kuja postala agresivna prema štencima mora se fizički odvojiti od njih, a štence bi trebalo prehranjivati adaptirami mlečnim formulama. 
U starosti od mesec dana štence možete početi da dohranjujete mekom hranom u konzervi ili kašicama za štence. Može im se ponuditi i dehidrirana hrana za štence.U našoj ponudi se nalazi veliki broj mleka za prehranu štenaca i svako od njih u sebi sadrži sve neophodne sastojke koji obezbeđuju pravilan rast i razvoj poput Brit Care-a, Dr. Clauders, Royal Canin i Bewi Dog.

Na deklaraciji svakog mleka je napisano detaljno uputstvo za upotrebu, pripremu i načinu hranjenja.

Svakako Vam savetujem da kuju pregleda Vaš veterinar kako bi ustanovio da li je sa njom sve u redu i da li još uvek ima mleka. Ukoliko laktacija još uvek traje, može doći do zadržavanja mleka i upale mlečnih žlezda, tj. mastitisa.

Ukoliko procenite da je ponašanje kuje prema štencima izvan prihvatljivog izvedite je u šetnju, odvratite joj pažnju od štenaca kako bi joj dali vremena da se umiri i opusti.

OZNAKE: