Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog šest meseci. Od skoro je počeo da me grize i napada. Nekad iz čista mira. Nije kastriran. Dragan

O: Grebanje i grizenje je potpuno normalno ponašanje za mačke. Najvažniji oblik igranja u većine mačaka uključuje grizenje i grebanje, ali kod nekih su mačaka "žrtve" ili druga mačka, igračka ili čovek koji se nađe u blizini. Jedno od najvažnijih pravila pri igranju sa mačkom je ne naučiti je da je ljudska ruka igračka. Postoji nekoliko načina da je odučite od ovakvog ponašanja. Kad vas zagrebe ili ugrize, polako (nikako naglo) izvucite ruku iz bolnog "zagrljaja" i na nekoliko minuta prekinite igru.

Zatim, možete ga uhvatiti za vrat što je jedan od najefikasnijih načina disciplinovanja mačke jer pamti kaznu kao i izraz lica majke koja ga je u mladim danima učila šta je dobro, a šta loše ponašanje. Uhvatite ga čvrsto i gurnite prema podu, a istovremeno vičite "ne" čvrstim tonom glasa. U ovom položaju ga držite tri do četiri sekunde i pustite. Velika je verovatnoća da će pobeći i sakriti se negde kako bi vratio dostojanstvo. Ovakvu lekciju će pamtiti duže vreme.

Zatim, jedan od načina je i preusmeravanje njegove pažnje. Vrlo često, zaigrano grizenje i grebanje jednostavno je rezultat dosade Vaše mačke. Pružite mu 15 - tak minuta aktivnog igranja s igračkama.

Postoji još jedan od oblika ovakvog ponašanja - agresivno griženje koje se obično događa za vreme maženja, a zbog toga što se ne razumeju ili ignorišu mačji znakovi tela. Iako neke mačke obožavaju da se  maze  satima, ponekad će  iz nekog razloga želeti da se pomere od Vas i prestati da se maze. Mačka će pokazati da joj je dosta sužavanjem očiju i zenica, te ušima polegnutima unazad. Ponekad mačke u strahu, npr. kad vide drugu mačku kroz prozor, reaguju ugrizom ili ogrebom prvog živog bića koje naiđe, ili Vas ili drugu životinju. Ovakvo ponašanje je zahtevnije za rešavanje. Prvo ćete mu morati dokazati kako nema konkurenciju u Vašem domu. Zatim, provoditi više vremena sa njim, maziti ga (pažljivo) i igrati se sa njim. Dajte mu posebne nagradice kad se ponaša smireno.

Takođe, uzrok ovakvog ponašanja može biti i medicinske prirode. Svakako treba uzeti u obzir i ovaj uzrok, a naročito kad se pojavi novo, neuobičajeno ponašanje, uključujući i agresivno griženje i grebanje. Zdravstveni problemi mogu varirati od različitih ozleda, neprijatnosti zbog buva i drugih ektoparazita, ili iz hormonalnog disbalansa. Ako se inače vrlo mirna i poslušna mačka naglo počne neobjašnjivo agresivno ponašati prema Vama, a naročito kad je mazite, potrebna  je poseta veterinaru.

Kastracija bi mogla biti dobar način da se životinja socijalizuje i smanji agresivnost, a kod muškog mačka koji živi u stanu je nužnost.

Verujem da se za sada ipak radi samo o razigranosti mačeta i njegovom traženju pažnje, pa pokušajte odvojiti 15-20 minuta dnevno za igru sa njim, uz poštivanje pravila igre koje sam gore navela.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak