Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želim da kupim Afričkog tvora, pa me zanimaju odgovori na neka pitanja. Koliki je kavez potreban za njih u širini i visini? Kolike je jačine njihov ugriz i da li ima razlog za strah u bilo kojem slučaju? Koliko su im kandže (nokti) oštri? Da li je problem da one menjaju stanište svakim danom? Da li ih je lako pripitomiti? Što se tiče hranjenja, kupanja, sterilisanja .. kod ženke sam informisan, pročitao sam ovde na sajtu.
Hvala, Miloš

O: Za Afričke tvorove je neophodan prostran kavez koji ima nivoe (spratove).

Većim delom dana tvor spava, ali kada je budan, veoma je aktivan, pa ukoliko nemate dovoljno vremena da ga nadzirete dok se šeta po kući, kavez mora biti prostran. Optimalna veličina kaveza za Afričke tvorove je dužine 75 cm, širine 55 cm, visine 100 cm. U kavez treba postaviti dodatke kao što je platnena ležaljka, tuneli, hranilica, pojilica itd.

Afrički tvorovi su predatori, pa im ugriz nije stran, posebno što ugriz za njih predstavlja i način komunikacije. Ukoliko nije pitom, zna jako da ugrize, a ugriz je sličan mačjem, bolan je, posebno što tvor teško širi vilice nakon ugriza, pa stisak može trajati duže.

Međutim, tvorovi se lako pripitomljavaju, naročito ako ih kupite dok su još uvek mali, pa u tom slučaju brzo nauče da ne grizu, već su jako pitome i zabavne  životinjice.

Kandžice su im male i oštre, ne liče na mačje, već više na kandže tek rođenog šteneta.

Mužjaci više nego ženke uživaju u šetnjama van svoje kuće. Ženke su više teritorijalne i vežu se za svoj dom, dok su mužjaci spremniji da istražuju. Boravak i šetnja van kuće im ne predstavlja problem, naravno ukoliko imaju sve obezbeđene uslove za duži boravak.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak