Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moje je ime Muamer i imam 22 godine i kao prvo volim pse. Još kao mali u mojoj avliji nije moglo bez pasa tako sam ja odrastao uz Tornjake i Šarplanince i do skora sam imao jednog Šarplaninca dok ga nismo morali uspavati jer je postao previše nasilan za okolinu i za pojedine članove moje familije. Iskreno samo smo mama i ja mogli da mu priđemo jer ga je mama hranila a ja sam ga mazio, pazio, šetao i igrao se sa njim. Malo sam čitao o Zlatnim retriverima i razmišljam da ga nabavim ovih dana pa bi moje pitanje bilo kako da prepoznam pravo štene iz legla i kako da znam da su im kukovi u redu jer sam čitao da imaju problema sa kukovima kao štenad? Hvala, Muamer

O: Zlatni retriver je nastao ukrštanjem zlatno - žutog Wavy Coat Retrievera, Tweed Water Spaniela (danas ova rasa ne postoji) sa Irskim seterom i Žutim goničem. Rasu je stvarao i razvijao Lord Tweedsmouth. 1903. godine ova rasa je priznata od Kennel club u Engleskoj, a 1932. i od strane američkog Kennel kluba. Danas postoje milioni zlatnih retrivera širom sveta i omiljena su rasa zbog svoje lepote i karaktera. Zlatni retriver je jako umiljat, voli društvo i nežan je prema deci.
 
Karakteristike: duga, zlatna, glatka i lagano valovita dlaka. Čeoni i nosni deo lobanje su jako razvijeni, mada ne grubi. Oči su tamno obojene i imaju mekan izraz. Rep je ravan, obrastao dugom dlakom i pravi zastavicu. Ne sme biti držan visoko, a uopšte ne preko leđa. Gornja dlaka ne sme biti kovrdžava, a pod njom je gusta podlaka, koja ne propušta vodu. Boje: svi tonovi zlatne, krzno ne sme biti smeđe ili boje mahagonija. Visina: od 56 do 62 cm, težina: 29 do 32 kg.

Dresura: Spada u grupu najpametnijih pasa u svetu i sa lakoćom ispunjava pedesetak komandi, a sposobnost da uči ga čini idealnim pomoćnikom invalida. Često se koristi i kao pomoć slepima, u čemu se takođe pokazao kao izuzetno sposoban. Naučeno pamte za ceo život. U okviru obuke koja traje par meseci, u stanju je da zapamti zaista puno komandi - otvaranje frižidera i vrata, podizanje telefonske slušalice, guranje invalidskih kolica....

Ishrana: Pse u toj dobi potrebno je hraniti 3 - 4 puta dnevno. Doziranje hrane zavisi od toga koju hranu koristite. Naime na svakoj hrani navedena je dnevna količina hrane s obzirom na uzrast i telesnu masu psa. Štene treba hraniti 5 - 6 puta dnevno.

Preporučujemo superpremijum hranu Brit Care -  Puppy Lamb & Rice sa hipoalergenom formulom (jagnjetina i pirinač). To je visoko kvalitetna i lako svarljiva kompletna hrana za štenad svih rasa, starosti od 4 nedelje do 12 meseci, kao i za kuje u trudnoći i za vreme dojenja.

Takođe, možete koristiti Hill's Science Plan "Puppy Large Breed" - hranu za štenad velikih rasa koja će kad odrastu imati preko 25 kg. U istom rangu superpremium hrane je i Royal Canin. Ukoliko se odlučite na Royal Canin, za početak bih preporučila "Maxi Baby dog" i koristiti ga sve do petog meseca starosti. Od navednog petog pa sve do 15-og meseca starosti može se koristiti  "Maxi junior". Sa navršenih 15 meseci psa možete hraniti i posebnom hranom namenjenom za specifične potrebe zlatnih retrivera koju Royal Canin nudi u svojoj širokoj paleti. Tu su još i hrane kao što su Trainer, Purina Pro Plan, Cibau, Belcando itd.

Prilikom izbora šteneta trebalo bi obratiti pažnju na sledeće: najidealnije je da štene uzmete sa 8 nedelja starosti. Da štene izgleda zdravo, bez iscetka iz nosa, oka, zainteresovano, živahno, veselo. Uslovi držanja su takođe veoma bitni pa prilikom izbora to se mora uzeti u obzir.

Što se tiče provere naravi šteneta, potrebno je ustanoviti stepen dominacije (koliko je štene plaho ili nametljivo). Izuzetno nametljivo štene može u kasnijem dobu ispoljiti dominantni tip agresije. Zatim podjednaka usredsređenost šteneta i na pse i na ljude obećava dobro socijalizovanog psa. Dobar izbor takođe predstavlja štene koje brzo prihvata informacije i ima dobru sposobnost koncentracije.

Displaziju kukova može utvrditi isključivo veterinar kliničkim pregledom, gde palpacijom, ekstenzijom i fleksijom ekstremiteta ustanovljava ograničenu pokretljivost ekstremiteta i labavost zgloba. Obavezna dijagnostička metoda u otkrivanju stepena displazije kukova je radiografija (radi se standardna ventrodorzalna projekcija).

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak