mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam lasicu šest meseci, ona ima osam meseci. Primila je dve vakcine; jednu kad je došla kod mene i jednu nakon mesec dana. Kad je počela da menja krzno primila je vitaminsku vakcinu za lepše krzno. Posle prve, nakon tri meseca treba da primi drugu vitaminsku. Što se tiče hrane trudim se da bude koliko - toliko raznovrsna. Koristim vašu hranu za mačke i lasice. Kavez joj je manji, ali mislim da je dovoljan za nju. Kupljen je i povodac i sa vremena na vreme je šetam. Posle šetnje joj obavezno vodom operem šapice. Svaki dan je puštam nekoliko puta iz kaveza. Sve ukupno minimum je dva sata van kaveza. Uveče joj menjam vodu. Nuždu obavlja u pesku u ćošku koji je ona odabrala. Noktići se seku kad je potrebno. Što se tiče njene higijene, ja je ne kupam, samo je jednom sedmično iščetkam puderom za bebe. Nisam je do sada kupao. Pošto sam čuo da dlaka treba da se suši dvadeset sati, da li da je kupam? Kojim šamponom? Koji bih mogao kod vas u radnji da  kupim? Ja je ne bih sterilisao. Šta vi mislite o tome? Kako da znam kad treba da se pari? Da li joj treba veći kavez? Kako da je pripitomim? Kako da me zavoli više? Koliki je prosečan životni vek?
Nemanja i Laja.

O : Afrički tvor (lat. Mustela putorius furo) je domaći ljubimac koji pripada porodici kuna, lasica, jazavaca i tvorova. Ženke afričkih tvorova dostižu svoju punu veličinu (600g - 800g) u uzrastu od 16 nedelja, dok mužjaci nastavljaju sa rastom do uzrasta od 9 do 10 meseci. Životni vek im je od 6 - 9 godina. Glavna sezona parenja afričkih tvorova, uopšteno, je od marta do avgusta, ali može biti i do oktobra. Držanjem tvorova kao kućnih ljubimaca, količina dnevnog svetla je duža od prirodnog, tako da sa teranjem – polnim žarom mogu početi i ranije. U teranju je ženkina vulva otečena, a ono traje sve dok ne dođe do parenja. Sezonski su poliestrične životinje, a ovulacija je indikovana prisustvom i ponašanjem mužjaka, odnosno koitusom (kao kod mačaka).

Sterilizacija je operativni zahvat koji je kod tvorova gotovo neophodan. Ukoliko se ne pari, ženka tvora će ostati u permanentnom estrusu (jedna od faza spolnog ciklusa), osim ako ne dođe do spontane ovulacije. Kod spontane ovulacije, kao i kod neuspešnog parenja, doći će do lažne trudnoće koja traje 42 dana. Ženka u estrusu ima intenzivniji miris, dolazi do bilateralnog ispadanja dlake po stomaku i repu, vulva je povećana i javlja se mukozni iscedak. Zbog toga, ženku tvora treba ili pariti ili sterilizirati. Ukoliko se ne uradi ni jedno, zbog konstantnog estrusa i velike količine hormona estrogena, može doći do ozbiljnih poremećaja. Ovakvo nastalo stanje nazivamo estrusna hipoplazija koštane srži, a dolazi do smanjenog stvaranja krvnih zrnaca, koje može da bude pogubno. Sterilizaciju je najbolje izvršiti odmah u starosti od četiri meseca, pre prvog teranja, jer ne postoji opasnost od hipoplazije koštane srži, mada je moguće i u uzrastu od oko 6 - 7 meseci starosti. Tada obično dosižu polnu zrelost i može doći do prvog teranja.

Prilikom izvođenja tvora u šetnju, zbog svoje znatiželje i brzine neophodno ih je držati na povodcu. U Pet centru možete da kupite posebne povodce namenjene tvorovima. Tvorovi se vrlo lako mogu da nauče na povodac, a na osnovu pozitivnog podsticanja. Ovaj način učenja omogućava Vam da oblikujete ponašanje tvora koje želite, dajući pozitivnu nagradu kada uradi ono što se od njega traži. Nikako nemojte biti grubi, ali budite dosledni (bez ćuškanja!). Šištanje je najverovatnije izraz negodovanja i neodobravanja nekog Vašeg postupka. Najdelotvornija nagrada je hrana ili poslastica u malim količinama. Fereti su domesticirani već hiljadama godina i prihvataju sve disciplinske mere koje su u redu i za druge kućne ljubimce. Izuzetno su inteligentne životinje i brzo  se mogu naučiti šta smeju, a šta ne smeju da rade. Redovnim svakodnevnim čišćenjem kaveza sprečava se nastanak neprijatnog mirisa, a takođe tvor se može kupati posebnim šamponima za tvorove, jednom u dve nedelje. Ovaj šampon možete kupiti kod nas u Pet centru. To je izuzetno blag šampon za sve male krznene životinje koji sprečava isušivanje kože, regeneriše kožu i dlaku čineći je mekom i elastičnom ostavljajući tanak zaštitni sloj posle svakog pranja. Iščetkati krzno posle ispiranja, dok je još vlažno.
 
Vaš ljubimac dobija svu potrebnu negu i pažnju, a što se tiče većeg kaveza, proširenje životnog prostora je uvek dobrodošlo, tako da kada budete u mogućnosti nabavite Vašem ljubimcu veći kavez.

OZNAKE: