mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam kod vas 2 zlatne ribice, pa bih vas za molio za nešto vise o njima i temperaturi, prostoru, akvarijumu u kome treba da se nalaze. Hvala unapred. Nemanja


O: Zlatna ribica (carassius auratus) član je porodice šarana i danas je najčešći stanovnik akvarijuma. Jedna je od prvih "odomaćenih" vrsta riba. Maksimalno može porasti do dužine od 50-60 cm, a maksimalna težina je 3 kg, iako su ti primerci vrlo retki, te najčešće narastu do polovine tih dimenzija (a držane u akvarijimima najčešće do max 15-ak cm). Zlatna ribica izvorno živi u rekama, jezerima i mirnim vodama do dubine 20 metara. Temperatura vode u kojoj može preživeti je u prilično velikom rasponu, između 0 i 41 stepen celzijusa. Jelovnik im se sastoji od račića, insekata i vodenog bilja, a ribice u akvarijumima najčešće se hrane gotovom hranom u kojoj su hranjive materije posebno izbalansirane. Zlatne ribice se hrane jednom ili dva puta dnevno i to u vrlo malim količinama. Riba će rado pojesti svu hranu koju joj stavite na raspolaganje, što može dovesti do prejedanja (ako ju prečesto ili previše hranite), a u težim slučajevima i do začepa creva i vrlo bolne smrti.

Zlatna ribica takođe ima određen pojam o vremenu pa tako i u akvarijumima može da prepozna kada je vreme hranjenja, što možete videte po njenoj uzbuđenosti kada se pojavite vi kao njen hranitelj. Najveću popularnost u akvaristici zlatne ribice duguju svojoj otpornosti i izdržljivosti. Zlatna ribica je hladnovodna riba, pa može preživeti u akvarijumu bez grejača. Za svaku ribicu potrebno je obezbediti 5-7 litara vode čija količina raste sa veličinom ribice. Okrugli akvarijumi nisu preporučljivi za ozbiljnije hobiste samo iz jednog razloga, a to je da se u takvom akvarijumu voda mora češće menjati, a time menjamo i celokupan medij u kojem ribica živi što za nju predstavlja stres, a stres dalje uzrokuje pad imuniteta koji na kraju rezultira pojavom bolesti.

Ribica filtrira vodu kroz svoje telo i to u količini dva puta većoj od svoje veličine. Isto tako izbacuje iz organizma onoliko mokraće koliko je isfiltrirala vode. Pa stoga možete zamisliti koliko to zagađenje predstavlja ukoliko ne postoji adekvatan tretman akvarijuma. Ribici je isto tako vrlo važno osigurati i dovoljnu količinu dnevnog svetla (oko 12 sati dnevno), da bi se mogli sintetisati neki od vitamina (vitamin D3). Kako sam već navela da zlatne ribice mogu preživeti u ovećem temperaturnom rasponu, optimalna je temperatura vode u akvarijumu oko 20 do 22 stepena celzijusa. Životni vek zlatnih ribica u prirodi je i do deset godina, a u zatočeništvu (akvarijumu) od tri do pet godina.