ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam Američkog Staforda koji ima 8 meseci. Do pre 20 dana uši je držao odlično na preklop ali je počeo da podiže. Da li je kasno da mu se uši kupiraju, koliko to može biti opasno i javljaju li se neke posledice usled kupuranja ušiju malo starijim psima? Hvala, Dragan

 

O: Kupiranje je hirurški zahvat odstranjivanja dela ušiju kod pasa u delu samog preklopa ušne školjke i izvodi se u potpunoj anesteziji. Zahvat se obavlja u dobi od 8-10 nedelje starosti štenaca. Postupak potiče još od davnih vremena, međutim oko njega se danas vodi dosta kontroverzi. U Srbiji je taj postupak zakonom zabranjen i kažnjiv i radi se na tome da, psi koji imaju kupirane uši više ne mogu biti izložbeni primerci. Postoje brojne negativne strane ovog surovog i danas veoma nepopularnog zahvata. Pas se uvodi u anesteziju i izlaže hiruškom zahvatu bez realnog medicinskog problema. Postoperativni tok može biti nepredvidiv, komplikovan, a podizanje ušne školjke zavisi od uspešnosti same intervencije kao i od prirode hrskavice.

Tokom podizanja ušiju nakon operacije hrskavica trpi veliko opterećenje. Brojne su i komplikacije postoperativne a i formirano ožiljno tkivo može oštetiti ušnu školjku. Dozvoljeno je samo kupiranje odnosno korektivna otoplastika iz medicinskih razloga (mehaničke povrede, nepravilnosti,...).

Verovatno hrskavica ušiju kod Vašeg ljubimca još uvek nije zauzela ispravan položaj. U uzrastu od 8 meseci to je još uvek normalno. Vaš ljubimac prolazi kroz intenzivan period rasta i razvoja te su takve pojave spuštanja i dizanja ušiju sasvim moguća, s obzirom na intenzitet metaboličkih promena (nivoa kalcijuma i drugih minerala variraju) i same strukture hrskavice koja je fina, nežna i prilično osetljiva.

Preporučam svakako kao dodatak uz hranu Vašem psu neki od Vetoquinolov preparat Flexadin, jer se pokazao vrlo delotvornim u zaštiti lokomotornog sistema pasa velikih rasa u rastu i razvoju. Visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat), L-karnitina i cinka deluju tako da regenerišu hrskavice, tetive i ligamente. Iako ne posedujem tačne podatke da će ti preparati sa sto posto efikasnosti pomoći Vašem ljubimcu kod dizanja ušiju, smatram da bi trebali svakako stabilizovati nivo kalcijuma i fosfora u organizmu i delovati pozitivno na metaboličku izgradnju. Takođe, dodatak barem u jednom obroku kroz dan potpuno izbalansirane dehidrirane ili vlažne superpremium hrane ( npr. Royal Canin, Brit Care...) s kojom ćete biti sigurni da Vaš ljubimac dobija tačan odnos dnevno potrebnih količina vitamina i minerala svakako smatram da bi mogao pomoći.

Savetujem Vam da kontaktirate i uzgajivača od kojeg ste psa uzeli ili neke druge uzgajivače dotične rase pri Srpskom kinološkom savezu pa sakupite i od njih korisne savete.

Dodatne informacij možete pročitati u tekstu „Kupiranje ušiju“ koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med .

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak