Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam pitanje u vezi psa americki staford star 5 godina. Zadnje 2 nedelje ima zapušen nos. Ima uvećane limfne čvorove na vratu. Najveći problem je što ne može da spava, jako malo i pada sa nogu od umora, zaspi baš kad ga obori i onda diše na usta i odspava malo. Jako malo jede i nije raspoložen ali to je od nespavanja. Radio bris iz nosa nema bakterija. Veterinar je prepisao 7 inekcija antibiotika (nisma siguran koji tačno). Posle 6 inekcija malo mu je bolje, limfni čvorovi su se smanjili ali su i dalje uvećani. Zadnja 3 dana mu stavljam kapi u nos i kad ih stavim spava bez problema i diše kroz nos, raspoložen je i jede. Ali ako ne stavim kapi opet se vraća na isto, kao da inekcije ne deluju ništa. Veterinar preporučuje rengen glave (na drugom mestu jer tu nema) da vidi da nije nešto u nosu, ali ako kapi odčepe mislim da nije. Curi mu sekret iz nosa uglavnom providne boje, ponekada kad izađe na hladan vazduh izađe jako puno žućkaste boje. Zanima me vaše mišljenje. Unapred hvala, Damjan
O: Nos povezuje ždrelo s okolinom. Sluzokoža nosa građena je od nekoliko slojeva. Prvi sloj čine ćelije, pa dolazi sloj ćelija s dlačicama (cilijama). Između ćelija nalaze se brojni izvodni kanali žlezda koje luče sluz. Ispod tog sloja ćelija, nalazi se sloj u kojem su smeštene krvni nervi, limfni nervi, nervi, a ispod njih mišićna vlakna i na kraju kost. Sluzokoža nosa je posebno prokrvljena, a naročito sluzokoža septuma.

Nos ima dve osnovne funkcije: respiratornu (organ disanja) i funkciju osećaja mirisa. Nosna sluzokoža je prva zaštitna barijera koja sprečava unošenje mikroorganizama u organizam udisanjem.

Pad opšte otpornosti organizma, povećano izlaganje uzročnicima bolesti, loši zoohigijenski uslovi, centralno grejanje, devijacija septuma, suženi sinusni otvori, alegije i dr. su stanja koja pogoduju oštećenju sluzokože.

Virusi su najčešći uzročnici bolesti nosne sluzokože, koja se kod pasa odvija kao rinitis, a jedan od simptoma uz iscedak i začepljenost nosnih puteva.

Virusi napadaju ćelije, u kojima se razmnožavaju, dok ćelije ne propadnu. Napad virusa pokreće niz obrambenih mehanizama. Krvni nervi se šire, protok krvi se pojačava, što dovodi do pojačanog slinjenja, nastajanja edeme i na kraju začepljenja nosa.

Ako je začepljen nos rezultat alergije, za razliku od virusa, alergeni ne oštećuju ćelije. Uz začepljen nos, alergije često prati i iscedak iz nosa. Iscedak može biti vodenast, pa sve do gnojnog.

Stanje se komplikuje ako se na postojeću virusnu infekciju ili alergiju, nasele i bakterije. Stoga je vrlo važno započeti sa terapijom što pre, kako bi se izbegle komplikacije.
Začepljen nos može biti posledica prehlade, ali i sekundarna pojava kod nekih zaraznih bolesti, sinusitis (upala sinusa), anomalija disajnih puteva, neoplastičnih tvorevina i dr.

Svakako Vam savetujem da posetite svoga veterinara, kako bi se utvrdio pravi uzrok ovakvog stanja kod Vašeg psa i započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna.

Dodatne informacije o otežanom disanju kroz nos pisala je koleginica Ana Jovanović, dr.vet.med., u tekstu koji glasi Otežano disanje kroz nos: zapaljenje sluzokože nosa, polipi ili alergijski rinitis.


OZNAKE: