aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam bišona starog 4 godine i čivavu 2,5, mužjaci. Možete li mi reći šta bi mogla da dajem psima od povrća i voća? Hvala. Anđela

O: Pas je svaštojed, međutim primarna hrana mu je meso. Upravo ta činjenica je vrlo važna pri odabiru vrste hrane i načina hranjenja. S obzirom da psi imaju kraći probavni trakt od biljojeda, teže i vare hranu biljnog podrekla, stoga je vrlo bitan pravilno izbalansiran obrok.

Takav obrok sadrži idealan odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, te vitamina i minerala, ali i balasta koji podstiče varenje.


Osim mesa, većina pasa rado jede i može da svari različitu vrstu hrane, uključujući voće i povrće. Međutim, treba voditi računa da je voće i povrće sveže, dobro oprano te da nije tretirano pesticidima i drugim otrovima. Povrće se preporuča kuvano (naročito krompir), a mahunarke treba izbegavati.

Što se tiče ostalog povrća, ne preporučuje se davanje crvenog luka jer sadrži tiosulfate, kao i beli luk, ali u mnogo višim koncentracijama. Treba biti oprezan sa zelenom salatom, a takođe i pečurke bi trebalo izbegavati, kao i avokado. Moguće je davati spanać, celer, kupus, šargarepu,... te voće poput jabuke, kruške, narandže, grejpfruta,...

O ishrani psa voćem pisali smo u okrivu sledećeg odgovora Voće u ishrani psa.

Veoma je važno kod upotrebe voća i povrća da ono uvek bude sveže očišćeno i oprano, s obzirom na eventualne ostatke pesticida i prisutnost parazita.

Ovde bi trebalo naglasiti i da sve dodatke ishrani (voće i povrće) možete davati, ali u umerenim količinama. Naime, veće količine voća i povrća u ishrani mogu dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja u ljubimaca.

Takođe je bitno da pratite reakciju Vašeg psa na voće i povrće koje mu dajete, pa ukoliko primetite bilo kakve digestivne probleme kod psa nakon konzumiranja određenje hrane trebalo bi takvu namirnicu izbaciti iz ishrane.

Više o pravilnoj ishrani možete detaljno pročitati u tektu koji glasi Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta.
 

OZNAKE: