Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imam dalmatinca od februara ove godine. Uzeo sam ga već odraslog (oko godinu i po). Prilagodio nam se i mi njemu i sve je bilo super do pre 10- ak dana. Naime, on je jako bio poslušan, čak ni napolje nije hteo bez nas (supruge i mene), i došao nam je jedan iz komšiluka i tražio je psa za njegovu dalmatinku da je oplodi. Ja sam ga vodio 3 dana za redom i tu nastaju problemi. Poblesavio načisto. Samo gleda priliku da se iskrade iz kuće i da luta po kraju. Napolju uopšte ne sluša. Dokle će to trajati i kako mogu da ublažim problem? Razmišljam čak i o sterilizaciji. Moram napomenuti da je pas jako inteligentan i da zna dosta stvari, komandi, ali sada uopšte ne sluša. Moram ga držati u kućnom pritvoru.

Unapred hvala za pomoć, Željko

O: Instinkt za opstankom i za razmnožavanjem su dva najjača nagona koja je priroda usadila u sva živa bića, kako bi obezbedila da priroda i sve životinjske vrste (pa i čovek) opstaju milionima godina.

Ponašanje Vašeg psa je potpuno prirodno, međutim vlasnicima takvo ponašanje zna da unese nemir, jer nisu navikli da je pas neposlušan i da ne mogu da ga kontrolišu. Ponekad pas može zbog svoje neposlušnosti da upadne u neku nevolju (da se pobije sa drugim psima, da se izgubi, da ga udare kola), koja ga može koštati života.

Vaš pas je mlad i tek je počeo da se upoznaje sa nekim situacijama, koje će ga pratiti celog života. Te prve reakcije znaju da budu burne, a za vlasnika neprijatne. Vremenom će se pas svakako smiriti, ali će ga prirodno uvek više interesovati da pronađe ženku koja je u teranju, samo njegove reakcije neće biti toliko naglašene kao sada. Razumljivo je da pokažete razumevanje, ali ne treba da popuštate.

Pas se uvežbava čitavog života. To što je do sada naučio da poštuje sve komande koje ste mu izrekli, od skoro je shvatio da može i drugačije da se ponaša - ne poštujući ono što mu govorite, što mu svakako više odgovara. S obzirom da se pas uči čitavog života, to znači da ćete sada morati opet da ga naučite, tj. podsetite kako treba ispravno da se ponaša i ko je dominantan u kući (to je uvek čovek).

Za početak je potrebno da razvijete pozitivan odnos prema uvežbavanju, od psa očekujte uspeh, a imajte volje da date maksimum od sebe, kako bi izvukli maksimum od psa. Potrebno je da mu privučete pažnju. Bićete sigurni da ste privukli pažnju psa na pravi način, tako što ćete uspeti da održite vizuelni kontakt sa psom. Vizuelni kontakt spada u najvažnije načine komunikacije psa. Nateraćete ga da Vas pogleda, tako što ćete ga uhvatiti ispod brade i odsečno izgovoriti njegovo ime. Pored toga mu možete reći i "Gledaj". Kada vam se pogledi ukrste, gledajte ga tako par sekundi i zatim se nasmešite i pohvalite ga. Ovo je najvažniji korak, pa se trudite da to dobro savladate. U početku se pas može buniti, naročito ako je dominantan.

Bilo bi poželjno da vežbe izvodite na mirnom terenu, gde Vas neće uznemiravati drugi psi ili prolaznici. Na taj način će pas lakše da se usredsredi na Vas. Komande koje zadajete treba da izgovorite dovoljno glasno i jasno ali bez vikanja. Posle svake poslušane komande ćete ga nagraditi. Kada pas nešto uradi kako treba i vlasnik ga nagradi, on se oseća dobro, sigurno, pun je samopouzdanja. Na taj način se produbljuje odnos, emotivna veza između vlasnika i psa. Za sve ovo je potrebno zaista dosta posvećenosti, ali svakako ćete doći do rezultata.

Sterilizacijom se uklanjaju polne žlezde. Vremenom, kod sterilisanih pasa prestaje želja za traženjem ženki. Pas postaje  mirniji i poslušniji, međutim, sterilizacijom nećete moći da naterate psa da vas sluša, tako da za početak, savetujem Vam da se posvetite uvežbavanju psa.

Mogu poslužiti i poslastice kao pomoć u vaspitanju pasa.

Dodatne informacije o sticanju navika, tj. uspešnoj dresuri, pročitajte ovde.
 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak