Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li su kraljevske pudle pogodne za držanje u boxu ili kućici u dvorištu i možete li mi reći nešto više o toj rasi, održavanju i bolestima i da li se slažu sa ostalim psima i mačkama.
Hvala, Marija

O: Pudle su inteligentni, miroljubivi i čoveku privrženi psi. Velika ili kraljevska pudla je najveća među pudlama (visine 45 - 58 (60) cm i težine do 32 kg). Osim kraljevske postoje još i srednje pudle (visine 35 - 45 cm i težine oko 12 kg),  mini (visine 25 - 35 (38) cm i težine oko 8 kg) i toy (visine do 25 cm i težine 3 - 4 kg).

Uprkost razlikama u veličini, za pudle je specifično otmeno držanje, četvrtasta i skladna građa tela, koje je prekriveno gustom, kovrdžavom dlakom. Mogu biti različitih boja. Priznato je šest boja dlake: crna, bela, braon, aprikot, siva i crvena. Što se boja tiče, crna i bela mogu da se pare, ali se u toj kombinaciji dobijaju samo crni štenci u prvoj generaciji. Crne i braon mogu apsolutno da se sparuju, i dobijaju se štenci i jedne i druge boje. Aprikot, crvene i sive pudle ne bi trebalo da se mešaju, zato što se dobija nepravilna boja.
 
Iako se psi ove rase po pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno mora redovno četkati, češljati i šišati (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom poraste i vrlo se brzo zapetlja, što daje neuredan izgled, ali može da rezultira i problemima sa kožom. Za održavanje frizure pudle treba znati oblikovati, pomoću aparata i makaza, a za to treba dugogodišnje iskustvo. Vi kao vlasnik možete redovno da četkate dlaku da se ne stvaraju čvorići, ostalo prepustite frizeru.

Preporuka je da psa vodite jednom mesečno frizeru za pudle. Postoje posebni šamponi za pudle ili za dugodlake pse. Po standardu postoji pet izložbenih frizura za pudle. Delove lica oko očiju je potrebno svakodnevno čistiti - obrisati maramicom i svakodnevno voditi računa o higijeni očiju (koristiti specijalne preparate za tu namenu), jer su kod njih česte infekcije očiju.

Iako je početku gajena kao veliki pas za lov i donošenje iz vode, a zbog istančanog njuha i u traženju tartufa, pudla je vremenom  postala popularan ljubimac na dvorovima u Evropi. Danas se uglavnom koriste za pratnju i uglavnom je to kućni pas, pa je ne bi trebalo držati napolju u kućici ili boksu u dvorištu, na lancu, što ne znači da im nije potrebna fizička aktivnost. Naprotiv, kao izrazito aktivnim psima, potrebno im je mnogo kretanja i igre. Rado uče specijalne veštine i zato su dobri za agility.

Njihovo odgajanje i vaspitanje nije zahtevno, jer rado uče i lako pamte, iako zbog izražene emotivnosti ne trpe grubosti. Međutim propusti u odgajanju mogu da rezultiraju stvaranjem isfrustriranog i nervoznog psa, koji će svoje mane podjednako ispoljavati i prema ljudima, ali i prema ostalim psima. Odlični su u odnosu sa decom, žele konstantno da budu u blizini vlasnika i neprestano traže njegovu pažnju. Nije ujedljiv pas, niti plašljiv. Dobar prema strancima, deci, slobodan, dobrog temperamenta. Ipak, sve zavisi od vlasnika, da li dozvoljava kontakte sa decom, drugim psima.

Zajednički život psa i mačke u slozi je moguć, ako se niti jedna individua ne oseća ugroženo od strane druge. Taj odnos je mnogo lakše učiniti skladnim dok su životinje (ili bar jedna od njih) mlade. Da bi prevazišli netrpeljivost Vaša uloga u stvaranju odnosa između psa i mačke je presudna.
 
Najbolje je izbalansirana ish

Zbog izrazite povezanosti sa vlasnikom, ovi psi nesebično vraćaju svu ljubav i trud koji im se daju. Upravo zato, ali i zbog relativno dugog životnog veka (prosečno žive 11,5 - 12 godina, pa čak i do 20), pudle su jedna od omiljenijih rasa.rana nekom od hrana superpremium kvaliteta (Brit Care, Hill's, Royal Canin, Pro Plan, Trainer...). Neki proizvođači imaju i posebnu hranu za ovu rasu (Royal Canin).

Najčešći uzroci uginuća su kancer (30%), starost (18%), torzija želudca (6%), bolesti srca (5%). Od ozbiljnih zdravstvenih problema treba pomenuti još i Adisonovu bolest (hipofunkcija i atrofija kore nadbubrežne žlezde), hipo i hipertireoidizam, epilepsiju, progresivna atrofija retine, displazija kukova (Hip Dysplasia),  Von Willebrand's Disease - nasledni krvni poremećaj sličan hemofiliji kod ljudi, Sebaceous Adenitis (SA) - hronična kožna bolest vezana za nepravilan rad lojnih žlezda.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak