Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas za savet. Moj pas pati od ove infekcije uha veoma dugo, koristimo Miteks ili Aurizon kapi sa pauzama od oko 3 meseca. Mislim da nakon 2 nedelje prestaje, ali počinje da trese uši ili trlja glavu o pod za 6-7 dana. Budući da ima atopijsku alergiju (gljivice, kućna prašina), sumnjam da to možda nisu gljivice jer nema simptome bolova u uhu, već svrab. Ispiram ga posle 10 dana upotrebe kapima Otifri, a poslednji put sam bio vodonikom zbog sumnje na gljivice. Sada se pitam da li mogu da promenim kapi i probam rešenje za kožu Canesten? Maja

O: Probleme sa upalom i bolestima ušiju vrlo često prate atopijski dermatitis i alergije uopšte. U takvim slučajevima, zapaljenje se često ponavlja sa naizmeničnim poboljšanjima nakon terapije i pogoršanjima kasnije. Zapaljenja su obično bakterijska, ali i gljivična, u zavisnosti od rase. Psi sa dugim ušima koji prekrivaju uvo takođe su skloni infekcijama uha zbog loše ventilacije i stvaranja podloge pogodne za razvoj, na primer, gljivica.

Što se tiče specifične primene tretmana, preporučujem vam da razgovarate sa svojim veterinarom. Ne bih preporučio samoinicijativno lečenje. Ako sumnjate na bilo kakvu upalu / infekciju, uključujući i gljivične, vašeg ljubimca treba pregledati veterinar koji će propisati dalji tretman.

 

Na ovu temu pisale su moje kolege: Upala uha ili alergijska reakcijaUpala uha hroničnog toka (Otitis exsterna chronica).

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak