aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moju kujicu je danas u šetnji ujelo nešto, ja mislim da je pčela, odjednom je odskočila i počela da jauče, savila je prednju šapu i više nije mogla da hoda. Pošto sam trenutno sprečena da je odvedem kod veterinara možete li mi reći kako mogu da joj pomognem? Gledala sam mesto uboda je crveno, žaoke nema, samo je natečeno i boli je. Hvala, Zorica

O: Pas je po prirodi lovac i lovi sve što stigne, pogotovo kada su mali. Zbog toga često dolazi u nezgodne situacije, kao što su ubodi osa, stršljena, pčela, pauka ...

Problemi se pojavljuju kada dođe do uboda. Ubod je prilično bolan, dolazi do pojave otoka, crvenila, a nisu retke ni alergijske reakcije. Ako psa ubode pčela u grlo, može doći i do gušenja.

Ukoliko dođe do uboda to će te prepozati po tome što će pas tresti glavom i šapicama se češati po njoj.

Ubod stršljena, ose ili pčele može dovesti i do pojačane salivacije i pojave pene na usta, što može biti poprilično uznemiravajuće, pogotovo ako mu ne znate uzrok.

Nekoliko stvari možete učiniti da smanjiti osećaj boli od uboda pčele:


1. Operite područje uboda rastvorom mlake vode i sode bikarbone (1 velika kašika sode bikarbone u 1L mlake vode). Rastvor tako pripremljen nije opasan ako se proguta. Perite svakih 10 minuta dok se oteklina ne smanji.
2. Kod lokalnih reakcija dovoljno je staviti hladan oblog, te kortikosteroidnu kremu.
3. Ako Vam ljubimac dozvoli, izvadite žaoku (ukoliko je ima).
4. U težim slučajevima, odvedite ljubimca kod veterinara koji će biti u mogućnosti da primeni antihistaminik (smanjuje otok i svrab i smanjuje mogućnost pojave sistemskih poremećaja).


Možete primeniti Tyra-x br. 4 koji predstavlja zaštita od osa, muva i komaraca.


Svakako je neophodno pratiti stanje životinje i da ukoliko dođe do naglih promena zdravstvenog stanja psa odvedete veterinaru.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak