Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja kuca od pet meseci, mala bela toy pudla ima problema sa oksidiranjem dlake oko očiju. Preporučili su mi kapi acidi boricida jednom dnevno ali to ništa posebno njoj ne pomaže, malo ublaži ali ne prolazi. Ne znam kako da joj pomognem. Pored svega toga nisu joj svi zubi ispali, a stalni rastu tako da sad ima duple zube, čak iza stalne trojke njoj raste stalna četvorka tj. očnjak. Šta da uradim da joj pomognem? Unapred hvala na odgovoru, Maja

O: Tamne mrlje oko očiju su uobičajena pojava, naročito u pasa mini rasa, a smeđe crvenkaste mrlje su još uočljivije u belih pasa zbog bele boje njihove dlake.

Vaš pas pripada grupi pasa koju odlikuje specifična građa suznih kanala i prekomerno izlučivanje suza. Suze koje se stalno zadržavaju oko očiju vremenom mogu iritirati, izazvati infekciju, neprijatan miris, prebojenje dlake, naročito ako su u pitanju rase pasa koje imaju bogat i dugačak dlačni pokrivač. Da biste uticali na smanjivanje mrlja oko očiju, održavajte redovnu higijenu oka psa.

U te svrhe možete koristiti čitav niz preparata koji se nalaze u ponudi Pet centra.

To su: Lozione Occhi (Armonie Naturali) - u svom sastavu sarži ekstrakte kamilice, hamamaelis virginiana, lipe, galske ruže i semenki grejpfruta. Efikasno otklanja mrlje od suza i smanjuje iritaciju očiju. Eye Care (Ebi vet) - može se nanositi svakog dana. Augen Pflegelotion (Canina) - se koristi za čišćenje predela oko očiju i za ublažavanje prenadraženosti oka delovanjem prašine. Tear stain remover (Essentials) - pored čišćenja mrlja ispod očiju koristi se i za čišćenje ostalih proteinskih mrlja. Eye Care (Trixie) - preparat koji se koristi za redovnu higijenu.

Ne bih Vam preporučila da konstantno koristite bornu kiselinu, jer i pored toga što je dezinficijens, može imati toksični efekat. Dlačice možete skraćivati, ali to učinite pažljivo kako ne biste povredili oči ili previše skratili dlaku, što takođe može iritirati. Najbolje bi bilo da koristite neki od navedenih preparata.

Ukoliko je uzrok prekomernog lučenja suza bakterijska infekcija oka, ona se mora sanirati antibiotskim mastima.

Kod štenaca zamena mlečnih zuba stalnim počinje u uzrastu od četiri meseca. Mlečni zubi do 4. meseca života postaju istrošeni i počinju da se klimaju i da ispadaju. Prvo počinju da izbijaju sekutići, da bi potpuno izbili do 5. meseca starosti. U petom mesecu starosti  izbija prvi pretkutnjak u donjoj vilici, a sa 6 meseci pojavljuju se očnjaci. Kutnjaci izbijaju poslednji, između 6. i 9. meseca starosti. Pas ima 42 stalna zuba, od kojih su 12 sekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka.

Kako štene za vreme izmene zuba ima stalnu potrebu da grize, ponudite mu igračke od tvrde (pune) gume, žvakalice od teleće kože i sl.

Ako mlečni zubi ometaju rast novih stalnih zuba predlažem Vam da se obratite veterinaru koji će nakon pregleda proceniti da li je potrebno mlečne zube izvaditi.

OZNAKE: