ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Haski star 6 meseci je najverovatnije pojeo feder iz stipaljke (našli smo dve uništene štipaljke i samo jedan feder) Jako smo uplašeni. On se sinoć normalno ponašao, ali sada nije pojeo doručak i prilično je miran, a kad sam mu prišla da ga mazim, čuje se kao tiho krčanje creva. Molim vas recite mi šta da radim.
Unapred hvala! Marija

O: Kada se sumnja na progutano strano telo neophodna je hitna intervencija veterinara. Strano telo se na različite načine može ponašati u digestivnom traktu, a sudbina mu je nepredvidiva. U zavisnosti od oblika, veličine i položaja koji zauzima, zavisi kakav će ishod biti, odnosno da li će ga organizam nesmetano eliminisati putem fecesa ili u težim slučajevima ipak može doći do komplikacija, kada je neophodna hirurška intervencija veterinara. Ukoliko se strano telo zaglavi u lumenu creva, ono ne dozvoljava dalju pasažu sadržaja, što ometa normalan tok varenja. Sadržaj se nakuplja ispred mesta obstrukcije, truli i širi lumen creva. Resorbuju se raspadni produkti koji deluju kao toksini.

Pas gubi apetit, stolice mu se proređuju, dok na kraju defekacija ne prestane potpuno. Pas oseca nemir, bol, vrti se i ogleda prema stomaku. Neveseo je, odbija aktivnost. U ovakvim slučajevima, poseta veterinaru je urgentna jer preti ruptura crevnog zida i sepsa. Savetovala bih Vam da se u najskorijem roku obratite veterinaru.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak