Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženkicu mešanca od godinu dana i osam meseci. Do sada je imala dva teranja i nismo imali problema da je "sačuvamo" od drugih pasa, ali realno ne planiramo da je parimo, pošto nemamo uslova za držanje štenaca, a i verovatno bi bio problem da ih udomimo. Pored toga, prilikom prošlog teranja je bila primetno agresivna i nemirna (inače je polu-foksterijer), tako da smo se jedva izborili sa tim. Razmišljamo o tome da je sterilišemo, ali se bojimo da bi to uticalo na njen karakter (kad nema teranje ona je vrlo veseo i živahan pas). Da li bi možda bilo bolje da je pustimo jednom da se pari, a da je sterilišemo posle toga? Svaki savet bi nam puno značio. Unapred hvala, Marija

O: Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se veterinari sreću u svojoj praksi je upravo pitanje koje ste postavili. Mišljenje da bi kuju trebalo pariti bar jedanput pre sterilizacije nema nikakvo naučno uporište. Nakon sterilizacije dolazi do promene hormonalnog statusa životinje, što utiče na metabolizam u smislu njegovog usporavanja. Usporeni metabolizam može načelno dovesti do pojave gojaznosti ukoliko se životinja hrani na neodgovarajući način, ali treba naglasiti da se to može vrlo jednostavno izbeći pravilnom i izbalansiranom ishranom koja i jeste preduslov dobrog zdravstvenog stanja.

Kako parenje i potomstvo deluju na psihu životinje još uvek nije pouzdano dokazano. Takođe treba naglasiti da individualne razlike postoje, pa neke ženke pokazuju želju za parenjem i dobre su majke, za razliku od drugih koje ne pokazuju nikakvo interesovanje za potomstvo i čak mogu biti agresivne prema njemu.

Domestifikacija životinja i njihov suživot sa ljudima svakako ima uticaja i na njihov karakter i prirodu.

Što se samog karaktera i ponašanja ženke tiče, sterilzacija ne dovodii ni do kakvih bitnih promena. Kuje zadržavaju osobenosti svog osnovnog karaktera pa kuje čuvari ostaju čuvari, a lovci ostaju lovci, dok aktivne životinje i temperamentne to mogu i ostati. Samo jako ugojene životinje mogu postati trome i lenje, tako da jedino pravilnom ishranom možete ovo stanje prevenirati.

Pored aspekta socijalizacije životinje i preventive brojnih bolesti, koja se postiže sterilizacijom, ona ima važnu ulogu u pravilnom odgoju i držanju pasa. Sterilizacijom se mogu prevenirati ili rešiti neke bolesti reproduktivnih organa kao npr. piometra, tumori materice i jajnika i tumori mlečnih žlezda. Takođe se sterilizacijom može izbeći pojava lažne trudnoće sa svim njenim propratnim pojavama i posledicama.

Moram naglasiti da je sterilizacija kod nekih oboljenja jedini vid moguće terapije, zatim ženke koje boluju od bolesti kao što je na primer dijabetes, epilepsija, bolesti štitne žlezde - trebalo bi sterilisati.

U svakom slučaju, sa zdravstvenog aspekta Vašeg ljubimca mogu reći da je sterilizacija preporučljiva.

OZNAKE: