Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, molim Vas za pomoć. Naime, naš maltezer star 3 meseca i 10 dana je stalno gladan i kad jede je jako halav i za nekoliko sekundi pojede obrok. Kada ga vodimo u šetnju, pokušava da jede sve što nanjuši, što mu ja naravno ne dozvoljavam. Pokušao je da pojede neku grančicu koju sam pokušala da mu otmem iz njuške pa je iskazao takvu agresivnost da me je u borbi ugrizao. Uplašilo me njegovo ponašanje koje je užasno. Gledam na programu Animal da je to jako bitno, da pas kad je hrana u pitanju ne sme da bude agresivan. Inače je jako svojeglav i baš ne sluša. Kako rešiti ovaj problem?
Hvala unapred na brzom odgovoru, Gordana

O: Zdravo štene je dobrog apetita, a proždrljivost je individualna karakteristika, međutim može biti i karakteristika rase (npr. Labrador Retriveri i Zlatni Retriveri su proždrljivi).

Ukoliko je pas hranjen dovoljnom količinom kvalitetne hrane podeljenom na broj obroka koji odgovara njegovoj starosti, ako je redovno vakcinisan i dehelmintisan, pravilno razvijen i dobro uhranjen, a stolica mu je fiziološkog izgleda, nema razloga za zabrinutost. Vremenom, kako pas raste, ješće umerenije. Potrebno je da proverite da li mu dajete dovoljnu količinu hrane.

Štenci i mladi psi imaju potrebu da stalno nešto žvaću, zabavljajući se na taj način. To ne mora značiti da je pas gladan. To što pas njuši dok je napolju i stalno nešto traži - je prirodno. Jako je mali da bi ga napolju bilo šta drugo zainteresovalo. Pravi je uspeh za njega da nađe kost ili granu kojom se može zabavljati duže vremena (iako je to njemu zanimljivo, vi ne treba da dopustite da se time igra, jer kosti i grane mogu biti opasni po zdravlje, naneti povrede u usnoj duplji i stvoriti probleme u gastrointestinalnom traktu). Kada odraste više će ga interesovati druženje sa drugim psima, kao i obeležavanje teritorije.

Probajte da rešite problem tako što ćete ga pustiti da prati svoju prirodnu potrebu njuškanja, traženja i grickanja, ali to što gricka neka bude bezbedno. Nabavite mu igračku koja je primamljivog mirisa i koja se dugo žvaće, a može da je drži prednjim šapama. Kada shvati da ste vi ti koji mu obezbeđujete zadovoljstvo dugotrajnog žvakanja, verovatno više neće toliko vremena trošiti na potragu i usredsrediće se na odnos sa vama i od vas iščekivati poslastice, što možete iskoristiti i za obuku.

Agresivnost koju pominjete treba sankcionisati. Režanje na druge pse koji im priđu tokom jela je normalno, to predstavlja jedan vid dominacije, ali režanje na vlasnika ne treba tolerisati, jer vremenom pas može shvatiti da je dominantan i pokazivati agresiju i u drugim okolnostima.

S obzirom da je pas mlad i da se sa njim lako može raditi, predlažem Vam da primenite opšte metode treninga i da zauzmete autoritativni stav.

O agresiji smo pisali ovde, ovde i ovde.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak