Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li možete samo da mi kažete da li koker španijel može da se drži na terasi. Mislim ja bih mu kupila kućicu videla sam super kućice u Pet centru kod vas. I onda bi bio u kućici kada je hladno. Samo mi je bitno da li može da bude na terasi? Pozdrav od Jovane

O: Ljude i pse veže vrlo dugo prijateljstvo. Pas (Canis familiaris) pripada rodu Canis, kao i njegovi najbliži rođaci, vuk, kojot i nekoliko vrsta šakala. I danas je uvreženo mišljenje da je vuk njegov direktan predak. Zbog uticaja okoline, vukovi su postajali manji, opušteniji s ljudima i društveniji, ali su ljudi tek nakon brojnih generacija selektivnog uzgoja kod pasa razvili znatniju raznolikost.

Ono što danas nazivamo rasom predstavlja skup pasa koja je uzgojena odabirom, kako bi se uklopili u standard rase - skup idealnih karakteristika koje su propisali kinolozi. U svetu je priznato oko 400 rase pasa. 

Pse se po veličini i specifičnosti u potrebama organizma dele na male, srednje, velike i gigantske rase. Iz istog razloga je poseban i nutricionistički pristup svakoj kategoriji. Tako se od najranije dobi štenci različitih rasa hrane različitim programima.

Način držanja pasa uveliko zavisi od njegovog porekla i građe tela. Brojni psi čitav život provode na otvorenom te su se prilagodili ovom načinu života, dok neke rase u istim uslovima ne bi preživele. Štenci u našim domovima mogu tokom toplih dana da borave na balkonu ali to nije dobar izbor kao trajno rešenje. Na balkon mu možete postaviti plastičnu posudu s peskom za pse ili prostirku-pelenu, na koju će vršiti nuždu dok to ne nauči da obavlja napolju.

Problem je što je prostor na terasi mali za igru i dnevne aktivnosti psa, te na ovaj način ograničavate Vašeg psa na mali prostor, umesto da ima više prostora za kretanje. Ukoliko se odlučite da ga držite na terasi, neophodne su svakodnevne šetnje. Za malo štene, kako zbog doborobiti njegovog razvoja i zbog učestalosti mokrenja u tom dobu, neophodno je oko pet šetnji dan na oko pola sata.

Svakako savetujem uvek da ukoliko odlučite da psa držite u stanu uvek je najbolji izbor male ili patuljaste rase pasa, koji zbog svoje veličine najviše odgovaraju životu u stanu.

Dolaskom u novi dom pas počinje sa socijalizacijom, što predstavlja i usvajanje osnova prihvatljivog ponašanja. Kućni odgoj započinje već u najranijoj dobi. Štene bi trebao imati prostirku ili ležaj u mirnom delu stana, te posude za hranu i vodu. Psi bi trebalo da jedu uvek na istom mestu i u određeno vreme. Kako su štenci vrlo zaigrani "lovci", okružite ga igračkama za pse kako se ne bi igrao i grizao Vaše stvari. Naučite ga da nosi ogrlicu ili ham, te ga postupno navikavajte da hoda na uzici.

Većina pasa su druželjubive životinje, vole da se maze i da budu uz vlasnika. Na njihovo ponašanje bitno utiče način na koji se s njima postupa, odnosno kako su odgojeni. Pažnja i ljubav koju pružite psu biće Vam višestruko vraćena.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak