Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Vlasnik sam  6 g. stare ženke engleskog buldoga kojoj su na osnovu brisa dijagnostikovane stafilokoke u ušnom kanalu, pa me zanima adekvatna terapija, jer stvarno nemam više poverenja u naše veterinare.
Unapred zahvalna, Danijela

O: Staphylococcus aureus je gram pozitivna bakterija koja na podlozi raste u obliku grozdova. Fakultativni je anaerob, što znači da neko vreme može opstati i bez kiseonika. Bakterija je patogena i izaziva zapaljenja kože (karbunkul, furunkul, infekcija rane), kao i unutrašnjih organa.

U građu ćelijskog zida ulaze materije koje štite bakterije od fagocitoze (murein, teihonska kiselina i polisaharidi) i aktiviraju sistem komplementa. Pored velikog broja enzima koje luče, veoma je bitan enzim laktamaza koja razlaže beta laktamski prsten (otvara njegovu strukturu) i na taj način inaktiviše neke peniciline.

S obzirom da imate rezultate antibiograma u kojem je navedeno na koje antibiotike je izolovani mikroorganizam osetljiv (S), a na koje rezistentan (R), veterinar može prepisati adekvatnu terapiju. Terapija se sastoji iz aplikacije preparata u uho, uz prethodno čišćenje uha, kao i aplikacije antibiotika peroralno ili parenteralno (ukoliko je jaka infekcija i veterinar se odluči na ovakav vid terapije).

Terapiju mora prepisati veterinar koji je pregledao vašeg ljubimca i vodio dijagnostički postupak. Aplikacija preparata bez veterinarskog pregleda može biti i štetna (npr. ukoliko je oštećena bubna opna a vi primenjujete kapi koje u svom sastavu imaju kortikosteroide).

Svakako Vam savetujem da posetite veterinara i sledite njegove upute za terapiju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak