ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kako da spustim štenetu od 2 meseca temperaturu? Nemam kako sada da ga odvedem kod veterinara, jer živimo u Velikoj Moštanici. Pozdrav, Suzana

O: Fiziološka temperature kod štenaca je 37,5-39,5. Temperature se meri rektalno toplomerom za ljudsku upotrebu, ali koji je posebno namenjen i koristi se samo za psa. Toplomer se naulji i uvuče u anus nekoliko centimetara, zavisno od veličine psa. U zavisnosti od tipa toplomera, rezultat se čita za 2-5 minuta.

Ukoliko pas ima povišeno telesnu temperature neophodno je da ga odvedete kod veterinara, jer uglavnom zarazne bolesti izazivaju povišenje telesne temperature.

Pas treba da ima stalno dostupnu vodu. Sve cetiri šapice mu možete kvasiti vlažnim krpama, jer pas se znojenjem po šapama prirodno rashlađuje.

Takođe i celo telo možete brisati vlažnim peškirićem. Tuširanje psa mlakom vodom može doći u obzir ukoliko to za psa nije veliki stres.


Davanje tablet koje se koriste za snižavanje telesne temperature kod ljudi nije preporučljivo, jer neke mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje psa.

Najbolje je da štene što pre odvedete kod veterinara.

 

OZNAKE: