ana_jovanovic2a

 Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj deda je našem kanarincu skraćivao nokte i budući da ne vidi dobro, previše mu je skratio i izgleda da ga je povredio. Sada ga boli nogica i stoji na jednoj nozi. Hoće li mu to zarasti? Šta da radim? Hvala, Mirjana

O: Sobne ptice, poput Vašeg kanarinca, zbog toga što većinu svog života provedu u kavezima ili krletkama gde im je kretanje ipak onemogućeno, više miruju i sede na prečkama - stajalicama koje su uglavnom neadekvatne debljine, nokti na njihovim nožicama se manje troše i postaju predugi i nepravilnog oblika. Zatvorene i već naviknute na kavez, ptice ljubimci kojima serviramo gotovu hranu u njihove posude, zahtevaju više naše pažnje i brige oko kjuna, noktiju, nogu i perja. Za pravilan izgled i dužinu noktiju važne su kvalitetne stajalice odgovarajuće debljine i dobro raspoređene i po mogućnosti od netoksičnog drveta. Ukoliko noktiće ipak moramo skratiti to činimo kakazama ili kleštima za tu namenu (Karlie Perfect Care). Oko 2 mm nokta uvek možemo oktkloniti bez straha da će doći do krvarenja. Prst ptičice prethodno okrenimo prema izvoru svetlosti kako bi procenili dokle ide kapilar.

Previše odsečen nokat izazvaće krvarenje koje se zaustavlja pritiskom prsta na nožici ptice (vatom ili gazom) ili premaže jodnom tinkturom. Bakterije iz okruženje (sa poda neočiđćenog kaveza) ulaze u kožu kroz sitne povrede nastale od grubih ili oštrih predmeta sa kojima ptica dolazi u kontakt ili kod skraćivanja noktiju, izazivaju upalu tkiva i stvaranje sitnih apscesa, gnoja i krasti na donjoj strani i u području zgloba prstiju u ptica i tada treba pticu lečiti antibioticima. U slučaju pareze ili paralize jedne nogice koju ptica izbegava koristiti i stoji na drugoj zdravoj, optereti je i pojavljuje se pritisak i omogućen je ponovni ulazak bakterija iz okoline. Kod ovakvih slučajeva, stajalice u kavezima treba obložiti vatom i premotati lepljivom trakom da budu glatke i meke, ukloniti oštre predmete i šipke, temeljno oprati kavez i sav pribor u njoj vrućom vodom i četkom. Preporuka je da veterinar pregleda povredu i odredi da li je potrebno lečenje.

OZNAKE: