Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, kupio sam kod vas ženku Sijamskog Borca, a pre mesec dana i mužijaka. Stavio sam ženku u akvarijum sa mužijakom ali je mužijak postao uznemiren i počeo je da se vrti u krug po akvarijumu i s vremena na vreme da napada ženku pa sam je sklonio. Hteo sam da vas pitam da li da ih vratim ili da ostanu razdvojeni i da li će ikada moći da budu zauvek u istom akvarijumu? Šta da radim? Molim vas da mi objasnite kako  i kada se mreste, kako prepoznati kada polegnu jaja i ko ih čuva? Unapred zahvalan. Uroš Vukičević

O: Sijamski borac (lat. Betta splendens) je slatkovodna riba iz porodice guramija.

Najpoznatija je i najraširenija riba iz roda Betta, ribe koje poreklo vode iz sporotekućih i stajaćih voda Jugoistočne Azije. Popularna je među akvaristima zbog intenzivnih boja i velastih mužjakovih peraja.

Sijamski borci su, kako im i samo ime kaže, vrlo temperamentne i netrpeljive ribe. U Tajlandu, njihovoj domovini, često su bile priređivane borbe ovih riba, poput borbi petlova. U prirodi se one ne bore do smrti, poraženi mužjak se povlači u zaklon. U zatvorenim prostorima kao što su akvarijumi, potlačena riba nema gde da se sakrije, pa će jači mužjak svako njeno pojavljivanje shvatati kao provokaciju, te je na kraju i ubiti. Ženke su obično manje agresivne, ali ni borbene ženke nisu izuzetak. Sijamski borci će agresivno reagovati i na svoj odraz u ogledalu, šireći peraja i škrge, te udarajući u staklo.

Sijamski borci nisu zahtjevni po pitanju veličine akvarijuma, budući da i u prirodi opstaju u malim količinama vode. Za normalan život potrebno im je barem 20l vode srednje tvrdoće, sa temperaturom od 24 do 26°C. Zbog potrebe za kiseonikom iz vazduha, visina akvarijuma ne bi trebala da prelazi 15 cm. Akvarijum bi trebao posedovati poklopac (ne hermetički, naravno), zbog tendencije boraca da iskaču iz njega. Sijamski borci se najbolje osećaju u gusto zasađenim akvarijumima, budući da vole da se skrivaju u vodenom bilju.

Prosečan životni vek ove ribe je tri godine, a zavisno od toga kako se riba hrani i koliko često se mresti (matične ribe obično žive kraće) može živeti i šest godina.

Ribe podobne za zajednički život sa borcima nikako nisu ribe dugih peraja, kao što su guppy ribe, budući da će borci u njima videti konkurenciju. Nije ih poželjno držati ni sa ribama koje vole da grickaju duga peraja, a u tu kategoriju spadaju tetrazone. U akvarijumu je nemoguće držati dva mužjaka, osim ako su odvojena pregradnim staklom. Ženke su manje agresivne i moguće ih je držati više u istom akvarijumu. Mužjaci su nasrtljivi i prema ženkama, pa je ženki potrebno omogućiti zaklon kako je mužjak ne bi ubio. Iz istog razloga, ako želimo držati mužjaka i ženke zajedno, poželjan je odnos 1:4 u korist ženki.

Razmnožavanje sijamskih boraca slično je onom ostalih dvodihalica. Osnovni preduslov je uparenost mužjaka i ženke, bez koje je ženka vrlo verovatno osuđena na smrt. Ženki se moraju omogućiti i mesta za skrivanje, koja će poslužiti da se ženka skloni od mužjaka po završetku mresta. Ukoliko su mužjak i ženka upareni, on će početi da gradi penasto gnezdo na površini vode. U toj fazi mresta od pomoći su mu plutajuće biljke, koje održavaju stabilnost gnezda. Zbog gnezda površina vode mora da bude potpuno mirna, pa je za mresni akvarijum najbolje koristiti sundjeraste filtere. Gradnja gnezda može da potraje celi dan. Nakon što je gnezdo gotovo, polno zrela ženka će doći ispod njega. Mužjak je tada obuhvata svojim dugačkim perajima i par počinje drhtati. U tom položaju ženka izbacuje ikru koju mužjak odmah oplođuje. Ikra lagano pada na dno akvarijuma, koje bi trebalo da bude samo čisto staklo. Mužjak je zatim nežno sakuplja ustima i ubacuje u sačinjeno gnezdo, te iz usta doda još pene kako bi ikra ostala zatvorena u gnezdu. Ovaj se postupak ponavlja i do desetak puta, nakon čega je mrest završen. Odmah po završetku mresta ženka mora da se premesti u drugi akvarijum, jer bi je, zbog njene tendencije da jede ikru, mužjak mogao ubiti.

Mužjak tada preuzima brigu o ikri. Njegov je zadatak da pokupi ikru koja ispada i vrati je u gnezdo, te da i njega popravlja i nadograđuje. Inkubacija ikre traje otprilike 36 sati, nakon čega se iz jajašaca izvaljuju ličinke. Tri do četiri dana nakon izleganja ličinke proplivaju i mužjakova briga za mlade završava. Kako proplivalim mladuncima gnezdo više nije potrebno, a nema mužjaka da ga održava, ono će polako početi da se raspada. Većina mužjaka neće jesti svoje potomstvo nakon što ih napusti, ali ga je bolje izvaditi, budući da mužjaci za vreme brige o mladuncima gladuju.