Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

P: Poštovani, imam jorkširskog terijera starog 8 meseci. Pre 2 nedelje sam, posle posete prijatelja sa detetom od 3 god., primetila da mi pas šepa tj. ne može da stane na zadnju levu nogu i čak se, kada ga izvedemo napolje, nije oslanjao uopšte na tu nogu. Postao je mirniji i slabije nam prilazi i ne spava sa nama, mada nisam sigurna da se tako nije ponašao i nekoliko dana pre toga. Vodili smo ga kod veterinara i nisu primetili da ga boli niti prelome kad su ga prepipali. Veterinar mu je prepisao lekove protiv bolova, neki lek za kosti i vitamine. On sad mnogo slabije šepa, ali nisam sigurna da nije zbog lekova protiv bolova. Zanima me da li je nešto ozbiljno i šta da uradim povodom toga? Unapred zahvalna.

O: Kod pasa se dešava da se pri igri udare u nešto ili da nezgodno doskoče, zatim manje torzije i luksacije zglobova, uzrokovane različitim faktorima, nekada uzrok tome može biti i samo nagli pokret.

To su stanja koja se standardno terapiraju simptomatskom terapijom u koju spadaju i analgetici. Pas i pored toga oseća manji bol dok se stanje ne popravi, a da nema te reakcije, sa obzirom na to da se u ovakvim situacijama preporučuje mirovanje, Vaš ljubimac bi nastavio sa trčanjem i naglim pokretima što bi pogoršalo nastalu situaciju.

Imajte na umu da je Vaš pas još veoma mlad i pretpostavljam velika maza, pa mu nije najjasnije šta mu se sada dešava jer je do sada bio mažen i pažen, stoga se sada malo uplašio. Ta promena u ponašanju će nestati čim bude bezbolno mogao da nastavi sa aktivnostima.

Vaš pas je jako mlad i bilo kakav proces da je u pitanju siguran sam da će proći bez posledica.

Predlog je da se sa kolegom dogovorite o terminu kontrole pa ako nakon toga nije došlo do očekivanog poboljšanja, siguran sam da će Vam predložiti neke dodatne preglede npr. snimanje rendgenom i u zavisnosti od date situacije primeniti adekvatnu terapiju.

 

Svakako predlažemo da pogledate naš asortiman dodaci ishrane za pse.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak