Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mužjaka i ženku engleskog setera i zanima me koja je optimalna dnevna  količina šargarepe koju mogu da dam da bih im poboljšao pigmentaciju, a da ne dodje do predoziranosti beta - karotinom i da koža ne požuti i koje još povrće može da se daje, a da ne škodi psima? Pedja

O: Narandžastu boju šargarepi daje karoten, kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj meri kao u šargarepi. Beta karoten je provitamin vitamina A, što pobliže znači da iz njega organizam, prema svojim potrebama, stvara potrebne količine A vitamina u jetri.

Vitamin A je odgovoran za zdravu kožu, važan je za pravilan rast, zdravu funkciju kože i sluzokože, utiče na  vid. Povećava imunitet i jača srce. Blagotvorno deluje na rad jetre.

Provitamin A (karoten) se nalazi u uljima, mastima, morskim plodovima, jetri, žumancetu, voću i povrću, mleku i mlečnim proizvodima. Narandžaste je boje i u prirodi. Povrću i voću daje karakterističnu boju. Beta karoten se sastoji iz dve retinil grupe, koje u mukozi tankog creva pod dejstvom beta karoten dioksigenaze prelaze u retinal - formu vitamina A. U slučaju nekontrolisanog unošenja (predoziranja) karotena, koža i sluzokoža mogu poprimiti žućkastu boju, kada nastaje pojava koja se naziva karotemija. Ova pojava je benigna i posle prestanka konzumiranja velike količine karotena, dolazi do povlačenja boje.

Ne postoje striktne doze prema kojima je propisano davanje svežeg povrća u obrocima pasa. Kako bi bili sigurni da do karotemije neće doći, preporučuje se korišćenje preparata koji imaju za cilj pigmentaciju. Iz tih razloga uvek se preporučuje ishrana koja se bazira na gotovim hranama premijum i superpremijum kvaliteta.

U  našoj ponudi možete naći proizvode na bazi morskih algi, koji mogu poboljšati pigmentaciju kože i dlake, očiju, nosa i zubnog mesa - CANINA Seealgenmehl i Seealgenmehl (BEWI DOG). To su visoko vredni proizvodi dobijeni sušenjem svežih morskih algi, a sadrže veliki broj različitih aminokiselina.

U ponudi imamo i preparat Mohren (Bewi Dog). To je prirodan preparat na bazi karotina (provitamina A), koji može da poboljša kvalitet dlake i boju krzna i može usmeriti pigmentaciju ka crvenkastoj nijansi. Korišćenje ovih preparata je pokazalo dobre rezultate u praksi, a ukoliko se upotrebljavaju prema preporuci proizvođača ne postoji nikakva mogućnost predoziranja i pojave pomenutog prebojavanja kože i sluzokože.

Možete pogledati širok asortiman dodataka ishrani iz ponude Pet Centra.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak