Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ja imam samojeda starog 4 godine, ali njegova dlaka je  u haosu. Nisam ga održavala kako treba i dosta je zapetljan. Pa sam mislila da ga ošišam, ali ne znam da li je to pametno pa bih vas molila da mi   pomognete u vezi sa tim. Jovana

O: Samojed je pas koji zahteva poseban tretman krzna. Bogato krzno koje krasi ovu rasu treba pažljivo negovati. Posebna se pažnja obraća na pravilan izbor sredstava za negu, kao i izbor četke. Samojed spada u dugodlake, duplodlake pse. Njihova spoljna meka i gusta dlaka praćena je vodootpornom poddlakom. Trajno četkajte silkerom, brinući se da to činite od kože ka napolje.

Odstranite poddlaku velikim češljem. Trudite se da češljanje protekne bez napora i da ga obavljate kao i hranjenje uvek u isto doba dana kako bi psu to postala navika. Obavezno je da psa očetkate kad se vrati iz šetnje, da bi mu sa krzna skinuli prašinu, delove biljaka i parazite.

Uvek češljate psa od korena dlake (deo uz kožu) do njenog vrha, kako bi sva nečistoća izašla iz nje, a praveći razdeljak u pramenu koji češljate, omogućićete sebi uvid u eventualno zamršene delove koje posle češljanjem otklonite. Posebna mesta sa ućebanom dlakom su predeo ispod i iza uha, potpazušni prostor i deo zadnjih nogu sa unutrašnje strane butina. Za otklanjanje umršene dlake sa ovih delova koristite posebne četke.

Ne preporučujem Vam šišanje samojeda  naročito tokom leta iz razloga što skraćenjem dlačnog pokrivača povećevate rizik od štetnog delovanja sunčevih zraka.

U ponudi Pet centra se nalazi veliki izbor preparata za negu i čišćenje dlake i kože: razni tipovi četki i češljeva, sprejevi za lakše raščešljavanje dlake, kondicioneri za raščešljavanje najzamršenijih delova dlačnog pokrivača, šamponi za suvo pranje, šamponi za izbeljivanje dlake, balzami za negu dlake...

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak