Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Uskoro bi trebalo da kupim samojeda. Ali imam dilemu da li to da uradim zato što bih ga čuvala u stanu. Inače, stan je veliki, ali ja svejedno mislim da je to mučenje za njega. Da li samojed može "normalno" da živi u stanu? I kako hraniti samojeda? Unapred hvala!!!
Zoka

O: Samojed je polarni pas. Prekriven je  gustim, dvoslojnim krznom bele boje. Poreklo ove rase je Sibir, a čovek ju je stvorio iz potrebe za zaštitom, snagom, inteligencijom, izdržljivošću.

Zato je samojed korišćen kao pas koji čuva stada, vuče saonice, štiti čoveka, a pritom svojom velikom otpornošću na vremenske uslove kvalitetno i dugo služi čoveku.

Još u vreme kada je ova rasa pasa nastala, krasila ju je velika privrženost čoveku, a posebno deci. Zato su narodi koji su čuvali ove pse dopuštali da oni u hladnim noćima spavaju sa njihovom decom. Smatra se da ovaj pas nikada ne nasrće na čoveka, blage je naravi i duboko se veže za svog vlasnika.

Kao i svaki drugi pas, ova rasa zahteva neophodne uslove u smislu pravilnog odgoja (ishrana, nega, dovoljno šetnje, poseta veterinaru - vakcinacija, dehelmintizacija itd.). Za svakog psa važi pravilo da voli aktivnost i voli pažnju. U prvoj godini života posebno treba obratiti pažnju da psu pružite dovoljno aktivnosti i pažnje. Sem što na ovaj način omogućavate pravilan razvoj, takođe se produbljuje veza između vlasnika i psa.

Samojed, kao rasa, očekuje od vlasnika da mu pruži dovoljno aktivnosti. Veličina stana ne može zadovoljiti njegove potrebe za aktivnošću, tako da bi svakako trebalo omogućiti dovoljno šetnje. Ukoliko niste u mogućnosti da mu pružite dovoljno aktivnosti, predlažem Vam da se odlučite za rasu koja nema velike zahteve po pitanju šetnje (npr. pekinezeri).

Pošto je samojed pas bogatog krzna, morate paziti da ga ne izvodite u vreme velikih vrućina, već da šetnju sa dosta aktivnosti sprovedete u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

O ovoj temi više informacija saznajte ovde.
 
Samojed spada u srednje rase pasa. Optimalno bi bilo hraniti ga gotovim hranama. U prvih godinu dana treba ga hraniti hranama za juniore srednjih rasa, a nakon navršenih godinu dana, hranama za odrasle pse srednjih rasa.

Iz naše ponude bih izdvojila superpremijum hranu Brit Care. Uz obrok je neophodno da bude stalno dostupna sveža voda.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak