Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva rozenkolisa i uskoro će da se izlegnu mladi. Hteo bi da ih ručno othranim.  Možete li mi nešto o tome reći i koja se hrana koristi za ručno othranjivanje rozenkolisa? Unapred hvala, Aca

O: Ručno hranjenje je jedan od načina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijalizovanu jedinku. Ponekad je i jedino rešenje s obzirom da se roditelji mogu razboleti ili uginuti. Kako vaši ptići imaju roditelje, za njih je najbolje da ih roditelji sami hrane. Ukoliko se ipak odlučite da vi hranite ptiće, morate odvojiti dosta vremena i potpuno im se posvetiti.

Ptići se hrane na 2 sata sveže pripremljenom hranom. Obroke ne smete propuštati, jer gladovanje usporava rast i slabi opštu otpornost organizma. Postoji više metoda ručnog hranjenja mladih ptica.

To su: hranjenje kašičicom i hranjenje brizgaljkom (špricem), s tim da se ova metoda različito primenjuje, odnosno hrana se pomoću nastavka ispušta u različitim delovima digestivnog sistema. Najlakše je da pripremljenu hranu sipate polako direktno u kljun, jer je ovaj način i najsigurniji.

Ako ste se odlučili za ovaj način ishrane, svakako je najbolji izbor gotova hrana, koja je namenjena ishrani mladih ptica ("Orlux"), jer je vrlo teško sastaviti dobro izbalansiran obrok u fazi intenzivnog rasta, kako tela tako i pernatog pokrivača ptica. Uz osnovne gradive sastojke (izvor energije), hrana treba da bude optimalno snabdevena vitaminima i mineralima, a naročito su važne za ptice esencijalne amino - kiseline (metionin, lizin).

Gotova hrana se pripremi kao kaša i zagreje na temperaturu od oko 35 stepeni. Ptići se hrane samo ukoliko im je voljka prazna. Pre hranjenja je neophodno pregledati voljku (pogledati i opipati predeo na vratu ispod kljuna) i nikako ne hraniti ptiće ukoliko im je voljka puna, jer pretrpavanje voljke može dovesti do njene dilatacije i do poremećaja varenja, što utiče na rast i razvoj ptića. Ukoliko je vreme za nov obrok, a ptić još uvek ima punu voljku, sačekaćete neko vreme da se voljka spontano isprazni, kako bi primila novu količinu hrane.

Okolina ptića mora biti uredna, a temperatura na kojoj se nalaze minimum 30 stepeni. U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u uzrastu od 14 dana razmak bi trebao da bude 3 sata. Kako vreme odmiče i ptići rastu, razmak između obroka se povećava, kao i količina hrane koja se daje po obroku.

Savetujem vam da dobro razmislite o ručnom hranjenju ptića, jer je to veoma odgovoran posao. Ptići se nakon nekog vremena vežu za vas i smatraju vas roditeljem, tako da vraćanje biološkim roditeljima nije moguće, jer ih ptići ne poznaju.

OZNAKE: