Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Razmišljam već dugo da li da kupim rotvajlera. Da li mi možete reći gde je najsigurnije kupiti rotvajlera? O rasi sam dosta čitao, ja lično mislim da pas nije agresivan, ali zato moji roditelji po izgledu psa i po raznim pričama su utvrdili da je ova rasa opasna i agresivna, čak i ujedljiva, zato i nisu za to da imamo rota. Da li možete napisati vaše mišljenje o ovoj rasi? Imamo kuću i veliko dvorište, ograđeno živom ogradom, tako da pas može da se provuče. Pričao sam sa roditeljima i oni su obećali da će da ograde jedan deo dvorišta, gde će biti boks i još slobodnog prostora za psa i sada razmišljam da li je bolje kupiti ženku ili mužjaka. Čitao sam da je mužjak dosta agresivniji od ženke, da li je ženka lakša  

za čuvanje? Da li se mužjaku mora uvek dokazivati ko je gazda? Imam 15 godina i spremam se da se pozabavim dresuri psa, to ću najverovatnije početi kada je pas još mlad, pa me zato interesuje koji mesec je najbolji za dresuru psa, kada da počnem da ga učim osnovnim komandama, kao npr. dođi, sedi, lezi, donesi, šetnja pored noge gazde? Takođe, čuo sam da rotovi mnogo jedu, da su uvek spremni za hranu, da li je to istina i kako da ga hranim i čime, naravno i koliko? Verovatno ću mešati granule i kuvanu hranu, da li je moguće ova kombinacija? U komšiluku imamo američkog staforda, koji je od malena samo jeo i jeo i sada mu se iskrivile noge, da li to znači da se ne treba preterivati sa hranom? Znam da je ovo mnogo pitanja, ali hoću da moj kućni ljubimac bude srećan i zadovoljan. Samo još jedno pitanje, koliko dnevno je potrebno šetati rota, čitao sam da traži duge šetnje pa čak i treninge? Dušan

O: Rotvajleri su veoma popularna i cenjena rasa pasa i ubrajaju se u jednu od najstarijih rasa pasa u svetu. Rotvajler vodi poreklo od mastifa još iz doba Rimljana. Ovaj pas je dobio ime po starom nemačkom gradu Rotvajlu. O rotvajleru kao samostalnoj rasi govori se prvi put 1890. godine. Zvanično 1910. g. ustoličen je kao policijski pas.

To je pas snažnog tela i vilice. Danas je ovaj pas popularan širom sveta kao kućni ljubimac i pas čuvar. Rotvajler je miran i samopouzdan pas sa usađenom željom da zaštiti dom i porodicu, ali ukoliko se odlučite da nabavite rotvajlera morate da budete svesni odgovornosti koju ste time na sebe preuzeli, zbog osobina koje poseduje ta rasa, kao i zbog njihove veličine i snage. Pravilnim treningom i socijalizacijom možete dobiti izvrsnog kućnog ljubimca, odanog prijatelja, poslušnog radnog psa. Oni su izuzetno odani, puni ljubavi, prekrasni i inteligentni. Sa njima je relativno lako raditi, dobro usvajaju naučeno, odnosno prilično su podložni dresuri. Vrlo su društveni i pažljivo će pratiti ono što radite. Zbog njihove jačine i snage nužna je socijalizacija i trening u ranom uzrastu.

Odgajanje je prilagođavanje psa na zajednički život i saradnju sa čovekom i prihvatanje vlasnika kao vođe svog novog „čopora“. Budući da pas sa svakom osobom sa kojom dolazi u kontakt razvija različiti odnos (npr. jednog u porodici najbolje sluša, a sa drugim se najviše igra...), neophodno je da se njegovim vaspitanjem najviše bavi osoba koja će sa njim živeti i provoditi najviše vremenana. Učenje psa počinje njegovim dolaskom u dom, ali ne znači da odrastanjem i starenjem prestaje mogućnost da nešto nauči. Pas uči dok je živ i nikad nije kasno da se pozabavite njime i olakšate sebi i njemu život stvarajući od njega dobro vaspitanog i poslušnog psa. Sami počeci učenja i vaspitanja obuhvaćaju sledeće: uspostavljanje pravilnog odnosa sa psom, socijalizacija sa drugim psima, ljudima, bukom, nepoznatim predmetima..., učenje zabrane, učenje naredbi sedi, lezi, stoj, čekaj, dođi..., učenje pravilnog ponašanja prema psu u raznim svakodnevnim situacijama (hranjenje, prelazak ulice, prolazak kroz vrata ...). Nešto više o dresuri i vaspitanju možete pročitati ovde, ovde i ovde.

Mužjak ili ženka je vrlo često dilema i pitanje budućih vlasnika, posebno ako, kao Vi, pre nisu imali psa. Ljubitelji ženki smatraju da je njima potrebno pokloniti više pažnje nego mužjacima i da ih je lakše školovati, da su privrženije vlasniku. Njen reproduktivni ciklus se ponavlja dvaput godišnje, pa ukoliko se odlučite za ženku potrebno je da se informišete i o tome. O polnom ciklusu ženke možete pročitati ovde i ovde. Ljubitelji mužjaka tvrde da su oni po ćudi postojaniji nego ženke, ali mužjak će najverovatnije lutati u potrazi za ženkom ako je neka u blizini u teranju. Koliko će se to puta dogoditi u toku godine, zavisi o broju ženki koje se nalaze u njegovoj bližoj i daljoj okolini. Njihova jača narav čini ih težim za školovanje i verovatno će više pokušavati osporavati ljudsku prevlast. Kaže se da mužjaci imaju više karaktera, a to je delomično i istina - to je dio njihove urođene, nagonske samostalnosti. Izbor pola budućeg ljubimca je samo vaša odluka.

Suvom hranom (granulama) pas se može hraniti čitavog života. Pored hrane neophodno mu je obezbediti stalno dostupnu vodu. Hrane superpremijum kvaliteta imaju sve potrebne materije i nije potrebno dodavati vitaminsko-mineralne preparate niti dodatnu hranu. Prednost gotovih hrana je u tome što ne treba gubiti vreme na pripremu hrane i ako se drži u dobrom uslovima (hladno i suvo mesto bez direktne sunčeve svetlosti), male su šanse da se pokvari i da postane zdravstveno neispravna. Ukoliko pas slabije prihvata suvu hranu, možete ga hraniti i vlažnom hranom (konzerve, sosevi, paštete). Takođe, vlažnu hranu možete mešati sa granulama i tako učiniti obrok ukusnijim.

Štene (pas) ne može da jede po volji, odnosno koliko hoće i može. Za sve starosne kategorije pasa postoji tačno određena količina hrane koju u toku dana treba da pojede. U ranom uzrastu ta dnevna količina se deli na više dnevnih obroka, da bi u odraslom uzrastu pas imao 1-2 obroka. Količina zavisi od hrane koju ćete davati Vašem ljubimcu i svaki proizvođač hrane za pse je na originalnom pakovanju naznačio te količine prema uzrastu i telesnoj težini psa. O ishrani kombinacijom gotove i kuvane hrane možete pročitati ovde.

Da biste izabrali štene iz nekog kvalitetnog legla najbolje je da kontaktirate Kinološki savez Srbije, koji Vam može pružiti informacije o odgajivačnicama ove rase.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak