Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka koji ima 2 godine i 2 meseca, mužijak je u pitanju. Povremeno se desi kao da kašlje odnosno štuca, i to se dešava nekih par minuta pa prestane. Počelo je da se dešava pre nekih mesec dana. I ponekad se trese. Nije na promaji, nalazi se na vrlo zaštićenom, toplom mestu. Hranimo ga osnovnom hranom + dodatni vitamini za hrčke i naravno sveža jabuka. Da li je u pitanju neka prehlada i na koji način bih mogla da mu pomognem? Hvala unapred, Tanja

O: Simptomi koje ste nam opisali mogu ukazivati na neku od respiratornih infekcija.

Bronhitis je zapaljenje sluzokože gornjih respiratornih puteva i obično je virusne etioligije. Češće se javlja u zimskim mesecima.

Bronhitis počinje otokom sluzokože i pojačanom produkcijom sluzi. Kašalj je takođe jedan od glavnih simptoma bronhitisa i javlja se u više od 50% slučajeva, ali isto tako i ne mora biti prisutan. Povišena temperatura i drugi opšti simptomi (gubitak apetita, otežano kretanje - teturanje, otežano disanje, zauzimanje nefiziološkog stava i otresanje glavom kako bi se životinja lakše oslobodila nakupljene sluzi - kako bi sebi olakšala disanje, pospanost ...) kao i težina i trajanje bolesti i eventualne komplikacije, zavise od uzročnika, ali i uzrasta životinje i kondicije. Terapija podrazumeva davanje antibiotika, da bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije koje se vrlo često javljaju kod organizma oslabljenog virusima.

Moguće je i da se bronhitis komplikuje i da se razvije pneumonia. Drhtanje hrčka je opšti simptom bolesti i može se javiti i kod drugih oboljenja, npr. oboljenja digestivnog trakta. 

Savetujem Vas da hrčka pregleda veterinar kako bi se auskultacijom ustanovilo stanje pluća i na osnovu pregleda prepisala adekvatna terapija. S obzirom na starost Vašeg hrčka moguće je da je oslabljen imunološki sistem pa je i to jedan od razloga pojave bolesti.