Razvoj punoglavca
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Punoglavce sam dobio za rođendan. Zanima me nešto o njima: šta jedu, kada će se pretvoriti u žabu i slično. Hvala unapred, Marija

O: Preporučena temperatura vode je 15-20 stepeni. Žumanceta, kojom se larve hrane, resorbuje se u prvoj fazi života i punoglavac počinje aktivno da se hrani.

Punoglavci većine žaba su biljojedi i hrane se algama. Alge im možete obezbediti ako u alge stavite puno biljaka na kojima nastaju alge ili im dodate male količine kuvane zelene salate, spanaća i blitve.

Takođe možete da koristite seckanu riblju hranu, ali morate da obezbedite kvalitetnu filtraciju, jer će akumulacija nitrita i nitrana sigurno ubiti male punoglavce.

Nakon nekog vremena punoglavcima rastu zadnje noge, a ubrzo i prednje noge, apetit im se smanjuje i počinju da resorbuju repove.

Njihov pristup kopnu može se olakšati snižavanjem nivoa vode u akvarijumu i postavljanjem blago zaobljenog kamenja, kako bi se male žabe lakše penjale.

Jednom kada žabe napuste vodu, možemo ih staviti u terarijum i obezbediti hranu odgovarajuće veličine - to su mali, tek izleženi cvrčci ili vinske mušice ili slično.

Odrasle žabe treba držati u terarijumima sa dubokom podlogom, sa mnogo skloništa u obliku ravnog kamenja, grančica, kore drveta ili šupljih panjeva i mnogih biljaka.

Za hibernirajuće žabe potrebno je obezbediti period hibernacije, kada ih prebacimo u kutije sa vlažnom mahovinom i čuvamo u frižideru na temperaturi od 4-7 stepeni, 2-3 meseca.