Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad


P:
Mojoj tigrici već dva puta nestaju jaja iz kućice, juče je bilo sedam jaja, a danas nema ni jednog. Šta da radim? Hvala! Nikola

O: Nestanak, odnosno razbijanje jaja u gnezdu može da se javi kao posledica loše organizovanog gnezda ili kao posledica patološkog ponašanja ptice.

Navešćemo neke od najčešćih razloga za nestajanje i kljucanje jaja kod ptica. Najvažnije od svega jeste da pokušajte da popravite uslove držanja i ishranu ptice i da se trudite da je što manje ometate u ovom periodu. Uzroci koji dovode do ove pojave su:
- manjak kalcijuma u ishrani (ovaj problem rešavate tako što ćete joj ubacuti sipinu kost u ishranu);
- uslovi u kojima ženka ipak imaju sipinu kost, a i dalje jedu svoja jaja, gde se pretpostavlja da je svetlost pod kojim borave ta koja im ne dozvoljava asimilaciju kalcijuma u organizmu;

- situacija u kojoj je ptica previše ometena, odnosno ukoliko ste stalno prisutni oko nje, tako da ona u panici jede svoja jaja.

Ukoliko želite da izbegnete ovu situaciju i da omogućite Vašoj ptici da uspešno leže na svojim jajima potrebno je da ispunite određene uslove, u pogledu ishrane, održavanja, pravljenja adekvatnog gnezda i sličnih bitnih uslova.

Postoji veći broj tipova gnezda koji se koriste prilikom leženja ptica, a neke opšte smernice jesu da bi gnezda trebalo da bude zatvorenog tipa, dimenzija 15x20x20 cm, sa otvorom promera 6 cm. Gnezda su uglavnom drvena, sa poklopcem sa gornje strane, koji im omogućava lakši uvid u stanje unutar gnezda.Takođe, sama organizacija gnezda može uticati na održavanje leženih jaja i mladih ptica.Ukoliko je mesto za leženje jaja postavljeno neadekvatno može se desiti da ptica prilikom ulaska ili izlaska iz gnezda pritisne, razbije jaja ili zgnječi mlade ptice.

Kad ženka započne sa polaganjem jaja obično nosi jaja svaki drugi dan i to ukupno 5 - 8 jaja. Ovaj period je veoma bitan, jer formiranje ljuske jaja zahteva veće količine minerala, i ženka ih pojačano unosi, pa bi trebala da joj uvek bude dostupna kvalitetna hrana, sipina kost ili drugi mineralni preparati za ptice.

Ženka uglavom sedi na jajima. Kada do toga dođe, ne uznemiravajte ženku, jer vrlo lako može odustati od sedenja na jajima i time prouzrokovati gubitak ptića. Ptići se izlegu za 18 dana i gnezdo napuštaju u periodu od 21 - 30 dana. Zadržavanje u gnezdu zavisi od načina i kvaliteta ishrane. Ženka je spremna za polaganje novih jaja kad se predzadnji ili zadnji ptić sprema da napusti gnezdo. Mladunce je poželjno odvojiti od starijih ptica u drugi kavez 14 ili 15 dana od napuštanja gnezda.

Odgovara im temperatura okoline od 24 - 34 stepena Celzijusovih, ne trpe promaju i mogu lako uginuti ako su joj izložene, pa ukoliko nemate drugo mesto za kavez, obavezno zaštitite stranice npr. kartonom, ali tako da bude odvojen od kaveza, jer papagajii vole sve da grickaju.


Ukoliko budete pratili navedene savete i omogućili Vašoj ptici optimalne uslove, koji su joj neophodni kako bi ona ležala na jajima, nećete imati problema ove vrste.

OZNAKE: