Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 2 degua. Pre nekoliko dana uočila sam na jednom od njih sa bočne strane veću površinu opale dlake (otprilike 2 cm dugačka pruga). Sada vidim isto to na leđima oba degua samo što je kod drugog u pitanju manja površina, recimo oko 1 cm. Ne vidim krastice niti bilo kakve promene na koži. Normalno jedu i ponašanje im je uobičajeno. S obzirom da imam i 2 mačke (u veoma prijateljskim odnosima sa deguima) i njuškaju se preko kaveza, pitam vas da li može to da pređe i na njih? Na 1 mački se iza uha pojavio mali nedostatak dlake, ne znam da li se negde udarila ili je to prešlo sa degua? Molim vas recite mi da li je nešto ozbiljno i šta da radim? Unapred zahvalna, Madazazel

P: Nastale promene na koži Vaših životinja mogu biti posledica dejstva mehaničkih, hemijskih faktora, kao i dejstva mikroorganizama (bakterija, gljivica, virusa) ili posledica boravka i razmnožavanja parazita na koži. U slučajevima neizbalansirane ishrane, takođe se mogu se javiti problemi sa kožom.

Mehanički faktori - dejstvom sile slabijeg intenziteta na površinu kože dolazi do stvaranja većih ili manjih erozija, što za posledicu može imati pojavu područja bez dlake. Pošto se oštećuje i površinski sloj kože, dolazi do stvaranja kraste koja otpada kroz par dana. Degui se mogi povrediti u kavezu ili dok su pušteni (najčešće dok se provlače). Ogrebotine mogi naneti i mace, tako da Vam savetujem da preispitate i tu mogućnost. Koliko god da su mace prijateljski nastrojene, one su ipak predatori. Takođe, degui se mogu potući među sobom, pa na taj način naneti povrede jedan drugom.

Gljivične infekcije kože kod mačaka se mogu preneti i na druge kućne ljubimce i ljude. O tom problemu smo više pisali ovde.

Bakterijske infekcije kože su uglavnom praćene izrazitim znacima zapaljenja (crvenilo, bol, svrab, otok, lokalno povišenje temperature i gubitak dlake).

Tačnu dijagnozu možete dobiti samo nakon kliničkog (dermatološkog) pregleda životinje.

Savetujem Vam da degue i mačku odvedete kod veterinara.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak