mirjana

  

.,

Odgovara: Mirjana Pejčić, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam maltezera starog 4 meseca. Primetila sam u zadnje vreme da mu je desno uvo klempavo, tj. da ne stoji uz glavu kao levo. Šta mogu da uradim, kako to da ispravimo?
Unapred hvala!
Sanja

O: Maltezeri imaju duge uši, položene uz glavu i obrasle dugom dlakom. Ako uho nije opušteno i ne preklapa se kao što je normalno, već ga pas drži zgrčenog i stisnutog, moguće je da se radi grču. Grčevi u mišićima nastaju kada živci šalju nekontrolisane impulse ćelijama mišića i time se mišići ne mogu opustiti, u slučaju Vašeg ljubimca - mišića/živca koji održava visinu uha. Verovatno je da je kod Vašeg ljubimca došlo do povrede u toku češanja, a može  uslediti i nakon procesa u uhu (upala), ali jednako tako isto stanje može izazvati privremena bol i iritacija u uhu. Obično grč popusti kad se ukloni uzrok nastanka. Stoga je potrebno posetiti veterinara kako bi se pregledalo uho i utvrdilo zdravstveno stanje te preduzeti potrebnu terapiju.

S obzirom na to da se radi o štenetu, savetujem Vam davanje hrane superpremium ili premium kvalitete (npr. Brit care, Royal Canin, Hill's, Eukanuba, Pro plan, N&D, Alleva, Belcando...) kako bi u ishrani bile zadovoljene sve potrebe mladog organizma u fazi rasta i razvoja.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak