Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka bele pudle koji ima 4 godine, zaista je negovan pas ali zadnjih par meseci imam problem u predelu donjeg stomaka i donjeg dela leđa. Dlaka mu je nekako naradžansta kao da je flekav, vodila sam ga kod lekara koji je rekao da je neka alergija u pitanju ali te preparate koje mi je dao nisu pomogli. Zaista ne znam o čemu je reč. Ako možete vi da mi kažete i naravno nešto što će pomoći da moj Aron bude beo  skroz :) Bez obzira na to, ja njega obožavam ali sam primetila da te regije često liže i češe se.
Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru,
Emina 

O: Promena boje dlake kod odraslih pasa bele boje je najčešće posledica ishrane (uglavnom je to hrana koja sadrži veću količinu betakarotena) ili je posledica postojećih  dermatoloških problema.

O ishrani pasa namirnicama koje su bogat izvor betakarotena (npr. šargarepa), pisali smo ovde.

Dermatološka oboljenja mogu biti uzrokovana velikim brojem faktora. Prateći simptomi dermatoloških oboljenja mogu biti slabo izraženi ili intenzivni, a intezitet izraženosti simptoma zavisi od uzroka koji je do njega doveo.

Prateći simptom većine kožnih oboljenja je svrab. Psi na svrab reaguju češanjem šapama i lizanjem obolelog predela. Ukoliko je svrab intenzivan mogu nanositi sebi povrede, praviti rane koje se naknadno mogu inficirati mikroorganizmima i iskomplikovati lečenje. Svrab je intezivan kada su u pitanju alergije. Alergije mogu izazvati alergeni koji se nalaze u hrani, u okolini, buve.

Terapija koja se sprovodi u slučaju alergije je simptomatska i uključuje promenu hrane, uništavanje buva u okolini i na životinji, aplikaciju lekova koji smanjuju intenzitet alergijske reakcije, a samim tim i svrab, kao i primenu preparata za regeneraciju kože.

Do prebojenja dlake Vašeg ljubimca dovodi često lizanje obolelog područja. Da biste ponovo imali čisto belog psa, morate uz pomoć veterinara rešiti postojeći dermatološki problem.

Ukoliko pas ima alergiju, morate ustanoviti na šta je pas alergičan i strpljivo primenjivati terapiju koju Vam je prepisao veterinar. Lečenje alergija je dugotrajan proces koji iziskuje strpljenje i upornost.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak