ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imamo Bretonku staru 7 godina (ima 11kg). Od pre 2-3 meseca je počela da ima problem sa jakim zadahom, dosta je balavila u šetnji i krivila je glavu na levu stranu kada zeva. Pregledao je veterinar i rekao je da ima upalu srednjeg uha i blagu upalu desni. Terapija je bila 2 dana po 1 tabletu Ciprocinal 500mg, a zatim narednih 7 dana ujutru i uveče po četvrtinu Orvagil D 400mg. Kada je završena terapija sve je bilo super, nije bilo zadaha, nije krivila glavu i prestala je da balavi. Međutim od pre nekoliko dana, opet je počela da pomalo balavi, malčice se oseća zadah i blago nakrivi glavu ulevo. Inače pas je veoma živahan, normalno jede, pije vodu, igra se. Interesuje me da li da joj opet ponovimo tu terapiju ili eventualno da se promeni neka terapija. Potreban nam je savet šta da radimo jer trenutno nismo u finansijskoj mogućnosti da vodimo psa kod veterinara. Suzana

O: Nažalost, terapiju nije preporučljivo ponoviti iako pas ispoljava slične simptome oboljenja. Svaka prepisana terapija se zasniva na postavljenoj dijagnozi koja je rezultat detaljno uzete anamneze, kliničkog pregleda i rezultata specijalističkog pregleda psa.

Isto patološko stanje može biti izazvano različitim uzročnicima. Ponekada antibiotska terapija jednom data, nema istu efikasnost pri ponovljenom davanju. Iz tog razloga je takođe bitno, ponoviti pregled kod veterinara.

Ukoliko je u pitanju mešana infekcija, a primenjen neodgovarajući antibiotik, onda će lečenje biti samo prividno, tj. delimično, nakon prestanka aplikacije antibiotika simptomi će se vratiti.


Ciprocinal je antibiotik relativno širokog spektra antimikrobnog delovanja, i indikovan je u slučaju lečenja otitisa.

Savetovala bih Vam da odvedete psa kod veterinara na ponovni pregled.

O lečenju upale uveta kod psa pisale su koleginice u okviru sledećih odgovora „Nakupljanje sadržaja u usnom kanalu/Otitis“, „Upala uha hroničnog toka (Otitis exsterna chronica)“ i „Hronična upala uha (Otitis exsterna chronica)“.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak