ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mladog afričkog ježa koji se od pre dva dana češe kao da ima buve. Ako ih je dobio, da li smem da koristim preparate protiv buva za pse i mačke? Sofija

O: Svrab može biti posledica postojanja ektoparazita na koži, ali i pojave određenih kožnih oboljenja koja se pored svraba karakterišu i promenom izgleda obolelog mesta na koži. Iritirana koža je zacrvenjena, temperirana, perutava, sa pojavom seroznog eksudata na površini, pojavom ranica, krastica, edema itd.

Ukoliko primetite ovakve promene na koži Vašeg ježa, savetujem Vam da ga odvedete kod veterinara. Ovo je važno kako bi na vreme primenili adekvatnu terapiju i sprečili eventualne komplikacije zdravstvenog stanja.

Prisustvo ektoparazita na koži izaziva brojne neprijatnosti. Buve svojim kretanjem izazivaju svrab blagog intenziteta, dok ujed izaziva naglo češanje, pojavu svraba srednjeg intenziteta.

Ako je životinja osetljiva na ujed buva, onda se pored intenzivnog svraba može pojaviti i otok, bol, zacrvenjenost, a kasnije pojava ranica i krastica. Ne bih Vam preporučila da koristitie preparate protiv buva koji su namenjeni psima i mačkama, zato što su doze prepisane za pse i mačke i ne bi bile odgovarajuće za ježa.

U ponudi Pet Centra možete pronaći adekvatne preparate koji mogu rešiti problem ektoparazita kako na životinji, tako i u njenoj okolini. Ovi preparati su na prirodnoj osnovi i apsolutno netoksični:

- Petvital Verminex kapi - na bazi biljnih ulja, triglicerida, glicerina, nema hemijskih dodataka. Ektoparazite uništava potpuno i ne može se stvoriti otpornost ektoparazita na ovo sredstvo. Nanosi se u kapima od temena do repa. Tretman se ponavlja svake 3 nedelje.

- Petvital Bio - insect Shocker, biološki potpuno prirodan višenamenski proizvod za zaštitu svih kućnih ljubimaca od ektoparazita. Ovim preparatom se mogu tretirati i kućni ljubimci, kao i njihova okolina. Tretman se ponavlja svakih 4 - 6 nedelja.