mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam crvenouhu kornjaču, ne znam tačno koliko je stara pošto sam je nedavno dobio od nekih prijatelja. Oni su je izgleda držali u mnogo lošim uslovima, akvarijum je bio mali, voda je bila užasno prljava i smrdela je kad su doneli kod mene. Ja sam promenio akvarijum, sada je dosta veći, sipao sam ustajalu vodu i sve to, ali kornjača je prestala da otvara oči, odbija da jede i neprestano leži na dnu, povremeno izbaci glavu i to je to. Pušta neki zvuk kada izbaci glavu, ne znam kako bi ga opisao, ali to veoma retko. Veterinar mi je dao neke "Reptilit" kapi i rekao mi da sipam u oči i u vodu, ali nema nikakve promene. Kada sipam kornjači u oči, ona gleda narednih pola sata, bude malo živahnija, ali posle toga se vrati na staro. Molim vas odgovorite mi što pre, da znam šta da radim.
Unapred hvala, Stefan

O: Da bi se dugo i uspešno gajila vodena crvenouha kornjača, trebalo bi joj obezbediti veći, stakleni akvaterarijum.

Za manje kornjače  zapremine od 40l - 50l, u kome je otprilike 2/3 vodeni, a 1/3 suvi deo. Ukoliko se ne obezbedi suvi deo, onda je dubina vode vodenog dela tolika da kornjača može nogama da dohvati dno. Na suvom delu se kornjača odmara i greje pod lampom i temperatura vazduha ne sme biti manja od 25 stepeni. Suvi deo može da se pripremi na više načina, a najlakše je da to bude krupnije kamenje koje se složi tako da bude stabilno. Temperatura vode trebalo bi da bude 26 - 30 stepeni. Za zagrevanje i održavanje temperature koristi se grejač sa termostatom. Temperatura  se očitava termometrom koji se lepi spolja na staklo. Za filtraciju vode koriste se motorne pumpe koje se redovno  čiste i peru. Sva voda iz akvaterarijuma menja se jednom u 10 dana, ali se povremeno menja polovina vode. Jednom mesečno potrebno je potpuno isprazniti akvaterarijum i sve detaljno oprati.

 

Ukoliko je upala očiju posledica respiratornih infekcija, lečenje se sprovodi injekcionom aplikacijom antibiotika  najmanje 5 dana, a ako se radi o lokalnoj infekciji oka, terapija se sprovodi antibiotskim mastima i kapima lokalno. Pre primene leka, oči je potrebno isprati fiziološkom rastvorom. Bitno je da kornjačica nakon aplikacije masti ili kapi boravi bar 15 minuta van akvaterarijuma, da se lek ne bi isprao u vodi. Od antibiotskih masti za oči možete koristiti Gentamicin mast za oči. Takođe i nedostatak A vitamina može da dovede do problema na očima i pojave bele skrame na konjuktivama. U takvim slučajevima neophodno je injekciono aplikovanje vitamina A, a posle skidanja skrame i lokalno aplikovanje očnih masti.

Najvažnije je da Vašoj kornjačici obezbedite optimalne uslove držanja, nege i ishrane, a  zatim, ako ne dođe do poboljšanja, neophodno je ipak potražiti pomoć veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako bi na osnovu kliničkog pregleda i ako je potrebno, na osnovu rezultata uzetog brisa oka, mogao postaviti dijagnozu i na osnovu toga što pre sprovesti odgovarajuću terapiju. Važno  je da se ne koriste, ukoliko nisu neophodni, preparati koji sadrže kortikosteroide (kao što su  Dexamethason - neomycin kapi) jer često mogu da  dovedu do oštećenja oka, a posledično i vida.