ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li znate ima li gde u Beogradu ortopedsko pomagalo za mačku koja je izgubila nogu? Pozdrav, Darko

O: Neke mačke mogu doći na svet bez jedne noge, a druge mogu ostati bez nje zbog nesreće ili nekih degenarativnih promena koje se mogu javiti kod starijih životinja. Gubitak jednog ekstremiteta može izgledati zastrašujuće, ali mačke mogu funkcionisati na tri noge.

Naravno, postoji razlika od životinja koje nemaju ovaj nedostatak. Naprimer, mački koja ima tri noge trebaće pomoć u održavanju krzna na onim delovima tela koje bi uređivala onom nogom koja joj nedostaje.


Isto tako, nije isto ako je nedostatak ekstremiteta prisutan od rođenja ili je nastao kasnije kod odrasle životinje. Nakon amputacije je potreban određeni period prilagođavanja. Mački koja je ostala bez zadnje noge opravak može biti teži jer će joj je ta noga potrebna za skakanje u vis.

Nedostatak prednje noge može otežavati doskok na tlo, međutim s vremenom i vežbom će mačka svoj nedostatak kompenzovati i postati sve spretnija. Mačići koji se omace bez noge ili ostanu bez nje vrlo rano, odrastaju na tri noge i jednostavno ne znaju za drugo. Odmah počinju da uče da funkcionišu na taj način. Ukratko, mlade jedinke se brže i bolje prilagođavaju.

Ono o čemu treba voditi računa je da se mačka ne ugoji jer se vremenom mogu očekivati tegobe u vezi sa koštano-zglobnim sistemom koji neće biti pravilno opterećen. Ukoliko je mačka naučena da se sama snalazi i traži hranu ili da lovi sigurno bi mu bilo teže nego mački koja ima sve četiri noge.


Osim toga, kada postane polno zreo, ukoliko se radi o mužjaku, doći će i do tuče sa drugim mužjacima zbog teritorije ili ženke. U takvim situacijama ovakav mačak je ipak ranjiviji i ne može dobro da se brani.

Nažalost ne raspolažemo informacijama gde biste mogli nabaviti ortopedsko pomagala za mačku.


Maca koja je ostala bez jednog ekstremiteta može da vodi prilično kvalitetan život ali isključivo u stanu, radi njene bezbednosti.

 

OZNAKE: