aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam psa mešanca, kerušu staru četiri godine. Zadnjih dva - tri dana neprestano se oblizuje i pojačano luči pljuvačku, a juče je jedanput povraćala. Pregledao sam joj unutrašnju stranu usana, desni i usnu duplju i koliko sam laički mogao da primentim ne postoje vidljive promene. Njuška joj nije vruća (nema temperaturu) i drugih tegoba nema. Unapred zahvalan.  Mirko

O: Pojačana salivacija može biti simptom patološkog procesa u usnoj duplji, promene na zubima, stranog tela u jednjaku, intoksikacije, infektivnih bolesti, bolesti digestivnog trakta, nerve distonije itd. Sbzirom da se javilo i povraćanje kome obično predhodi hipersalivacija moguće je da se radi o nekom oboljenju digestivnog trakata. Povraćanje ili vomitus je refleksni akt, tokom koga se sadržaj želuca ili početnog dela tankog creva vraća kroz usta i izbacuje u spoljašnju sredinu. Simptomi koji prate ovaj refleksni akt su: ubrzano disanje, veoma obilno lučenje pljuvačke, širenje zenica, znojenje, nelagodnost. Razlog povraćanja može biti: prejedanje, trovanje, kao simptom raznih oboljenja.

Hipersalivacija nije patognomoničan simptom koji može ukazati na određeno oboljenje i zato Vas savetujem da se pas detaljno pregleda od strane veterinara kako bi ustanovili razlog pojačanog lučenja pljuvačke i na osnovu toga sproveli odgovarajuću terapiju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak