Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam štene westija staro 2,5 meseca. Kada su u pitanju hrana i voda vrlo je halapljivo, pojede i popije sve što mu se da. Znam da kučetu treba uvek da bude dostupna sveža voda ali sve što mu sipam popije i hoće još. Juče sam mu posle obroka sipala dosta vode misleći da će shvatiti da ne treba sve odjednom da popije, međutim ono je pilo dok mu se nije smučilo i počelo da se trese i ubrzo se ispovraćalo. Moje pitanje je na koji način da mu uvedem da mu uvek bude dostupna voda, a da ono ne pije non-stop.
Unapred hvala,
Biljana

O: Štenci imaju brži metabolizam od odraslih pasa pa im je i režim ishrane drugačiji. Hrane se više puta, 3 - 4 puta na dan. Ukoliko psa hranite gotovom dehidriranom hranom preporučenu dnevnu količinu podelite u 3 - 4 obroka.

Dehidrirana hrana je u postupku proizvodnje oslobođena vode, pa su samim tim potrebe organizma za vodom povećane i zato je neophodno da voda bude stalno dostupna. Štenci tokom igre troše više energije, pa i to može biti razlog za povećanim unosom vode. Smatra se da pas dnevno u nomalnim okolnostima popije 40 - 80 ml vode po kilogramu telesne mase, a sve preko toga se smatra polidipsijom. Povećano unošenje vode u organizam ima za posledicu poliuriju - učestalo mokrenje.

Polidipsija i poliurija mogu biti simptomi bolesti, kao što su zatajenje bubrega, diabetes melitus, piometra, hiperkalcemija, bolesti jetre, problemi sa štitnom žlezdom, što ne smatram da je slučaj kod Vašeg psa.

Savetujem Vas da psu ne ograničavate količinu dostupne vode, a da kliničkim pregledom psa kod veterinara isključite mogućnost postojanja nekog oboljenja.

OZNAKE: