Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mladog psa (18 meseci) rase srednjeazijskog ovčara. Pri jurenju mačke udario je u kapiju i slomio jednu trećinu donjeg očnjaka. Posle par dana očnjak iznad slomljenog je dobio bledo sivu boju, desni su normalne boje, nema otoka i pri dodiru pas ne daje znake da oseća bilo kakav bol i nema nikakvih oštećenja na tom očnjaku. Zanima me sta raditi sa slomljenim očnjakom i šta se dešava sa drugim koji menja boju, kako ga lečiti, da li je potrebno čišćenje kanala, živca ili se to može lečiti antibioticima i slično i da li može doći do toga da taj očnjak ispadne? Molim Vas odgovor što pre, unapred veliko hvala.
Dane

O: Zub je anatomski građen od krune zuba, vrata zuba i korena zuba. Histološki se sastoji od gleđi, cementa, dentina i pulpe koja sačinjava sistem krvnih i limfnih sudova i nervnih završetaka.

Prelomi krune i korena, napuknuća zuba, kao i potpuno izbijanje gornjih ili donjih zuba najčešće su povrede zuba. Često ih prati jače ili slabije krvarenje. Isto tako uz ove povrede česti su i prelomi vilice.
 
Odrastao pas ima 42 stalna zuba, koje sačinjavaju 12 sekutića, 4 očnjaka, 16 pretkutnjaka i 10 kutnjaka.

Očnjaci su veliki, jaki, snažni zubi sa veoma jakim, snažnim i dubokim korenom koji služe nabadanju, hvatanju, držanju i kidanju hrane. 

Polomljeni očnjak predstavlja urgentno stanje i zahteva brzu intervenciju veterinara. Prilikom preloma problem predstavlja zubni kanal koji može biti otvoren i kao takav čini vrata infekcije. 

Otvoreni kanal se ukazuje kao tačka crvene boje koja se menja u tamniju kako fraktura postaje starija.
 
Savetujem Vas da posetite veterinara specijalistu koji bi ustanovio prelom, zatim da li je kanal zatvoren ili otvoren, stanje susednih zuba i cele vilice, takođe uradio RTG snimak i na osnovu pregleda sanirao povredu.

U svakom slučaju, antibiotici su indikovani kako bi se prevenirale bakterijske infekcije, koje su moguće i česte.
 
Nije retka pojava ekstrakcije očnjaka.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak