Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li se plaća godišnja taksa za Američkog stafordskog terijera? Pozdrav, Marko

O: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 2010. godine nа оsnovu člana 53. stav 3. Zakona о dobrobiti životinja („Službeni glasnik RS'',BROJ 41/09), donelo pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu. Ovim pravilnikom propisuje se način držanja pasa koji se drže kao kućni ljubimci, a koji mogu predstavljati opasnost za okolinu. Pravilnikom su obuhvaćeni:

- pitbul terijer, bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini-bul terijer ili mešanac tih rasa;
- pas koji je bez očiglednog povoda napao i povredio čoveka;
- pas namenjen za čuvanje imovine;
- pas koji je bez povoda povredio ili usmrtio drugog psa;
- pas uzgajan, odnosno dresiran za borbe.

Detalje ovog pravilnika možete pogledati u „Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu“.

Nadležne veterinarske organizacije evidentiraju opasne pse, u toku vakcinacije i obeležavanja pasa i pravi se centralna baza podataka u gde se unose podaci o psima i njihovim vlasnicima. Ovi podaci se stavljaju na uvid lokalnim komunalnim i drugim organima koji dalje sprovode naplatu taksi za držanje opasnih pasa ili određuju da psi moraju proći određene kurseve socijalizacije kako bi se mogli uklopiti u društvo.

 

Odluka o naplati lokalne komunalne takse za držanje opasnih pasa  uvedena je na inicijativu Sekretarijata za komunalno stambene poslove, nakon serije incidenata koje su izazvali vlasnički psi, zakonom definisani kao opasni.

 

Registracija pasa je zakonska obaveza svakog vlasnika koji je dužan da kućnog ljubimca upiše u Centralni registar. Takođe, i svaka promena vlasnika ili uginuće psa, mora se prijaviti Upravi javnih prihoda Grada Beograda u roku od 15 dana.

 

Za promenu podataka u Centralnom registru, potrebna je izjava ovlašćenog veterinara, odnosno veterinarske organizacije da je pas promenio vlasnika, ili da je uginuo, i kopija potvrde Uprave za veterinu o unetoj promeni u Centralni registar podataka, kako bi bila evidentirana promena obveznika ili prestanak obaveze plaćanja komunalne takse za vlasnika.

Dokle se stiglo zvanično u sprovođenju ovih odredbi, da li i koliko se takse naplaćuju, ili je ovaj postupak ukinut nije mi u potpunosti poznato. Savetujem Vam da nazovete nekog iz gore pomenutih lokalnih organizacija (Sekretarijat za komunalne poslove, veterinarsku inspekciju) kako biste dobili pravu informaciju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak