Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam bordošku dogu staru 7 meseci. Težak je oko 43 - 45 kg. Pre tri dana počeo da vuče zadnju levu nogu. Posle dva dana počeo je da vuče obe noge kao da od zgloba pa na dole da je skroz opuštena noga, ponekad i padne dok hoda. Kad hoda poskakuje i zadnjica mu šeta, ne može pravo da hoda. Bili smo kod veterinara pregledali su mu krv i sve je u redu. Davao sam mu do sad petfos tablete - 4 kom.  na dan. Da li je uzrok nedovoljno davanje tableta ili je nešto drugo? Dejan Milanković

O: Psi telesne mase preko 45 kg pripadaju Gigant rasama (velike rase).

Bordoška doga je pas velike rase.  Pse velikih rasa karakteriše brz i intenzivan rast. Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti ishrani, a u suprotnom ukoliko ishrana nije adekvatna dolazi do promena na lokomotornom aparatu.

O ishrani velikih rasa pasa možete više pročitati ovde i ovde.

S obzirom na simptome koje ste opisali, potrebno je hranu obogatiti materijama koje su bitne u razvoju pasa velikih rasa, kako bi sprečili probleme koji se manifestuju na koštanom sistemu. U te svrhe najbolje je dodavati Canhydrox GAG koji je kompleks prirodnih materija koje imaju ključnu ulogu u razmeni materija vezivnog tkiva.

GAG se sastoji od glikozaminoglikana koji stabilizuje kolagen, omega-3 masne kiseline, aminokiseline, hondroitin sulfat, heparin sulfat, vitamin A, hidroksilapatit, kompleks kalcijum - fosfata od kojeg su u najvećoj meri izgrađeni mineralni delovi kosti i hrskavica, vitamin C.

Ovaj preparat se preporučuje za zdrav razvoj skeleta velikih i teških rasa pasa.

Displazijia kukova je oboljenje koje se može javiti usled nepravilnog razvoja kokskofemoralnog zgloba velikih rasa pasa. Karakteriše se preteranom pokretljivošću zgloba kuka, što vremenom dovodi do degenerativnih promena zgloba kuka.

O displaziji kukova smo pisali ovde i ovde.

 

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak