Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Ja imam mačku koja ima skoro godinu dana i psa koji ima mesec i po dana. Kada njih dvoje trebaju da jedu? Pas  obično ode da jede mačije granule, a mačka ode da jede njegovo istanjenje sa jogurtom! Zbog čega? I kako da ih odviknem i da li je to štetno za oboje? Anđela

O: Nije preporučljivo da pas jede mačiju hranu i obrnuto, iz razloga što su to hrane različitog sastava i različito izbalansirane. Preporučujem da prilikom hranjenja životinja (poželjno je da i dalje životinje hranite istovremeno) životinje fizički odvojite u različite prostorije.

Na taj način ćete omogućiti životinjama da jedu adekvatnu hranu u adekvatnim količinama. 

Za ishranu psa preporučujem hrane premijum ili superprenmijum kvaliteta za kategoriju kojoj Vaš pas pripada (male rase, srednje ili velike rase).

Pravilna, uravnotežena ishrana je osnovni preduslov dobrog zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca. To je hrana koja sadrži sve neophodne minerale, vitamine, lako svarljive ugljene hidrate, visoko kvalitetne masti. Ono što superpremijum hrane čini najkvalitetnijim je visoka biološka vrednost proteina (odličan aminokiselinski sastav, visoka svarljivost i iskoristljivost).
 
Ovu vrstu hrane možete naći u dehidriranom i konzerviranom obliku, a kategorizovana je prema starosti, veličini rase, aktivnosti, fiziološkom stanju (npr. graviditet, laktacija). Superpremijum hrane u svom programu sadrže i medicinski program ishrane za različite indikacije (dijabetes, srčane bolesti, bolesti lokomotornog aparata...).

Premium hrana je takođe kvalitetna hrana i takođe obezbeđuje većinu potreba životinje ali ishrana hranom ovog kvaliteta podrazumeva povremeno dodavanje vitamina i minerala.

Za ishranu mačke takođe možete koristiti gotovu hranu premijum ili superpremijum kvaliteta, a postoje i hrane koje su specijalno izbalansirane za mačke koje su sterilisane.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak